Vy över Stadsparken

En bild från år 1935 och en stor och lummig park på denna tid. Längst ner till vänster i bild syns Borås Wäfveris färgeri och ungefär mitten av bilden till vänster ser vi vår saknade teater. Mitt i bilden ligger Wiskabergs fabriker, det är många byggnader som finns fortfarande kvar idag men det är många byggnader som är borta.
Tänk att man kom den idén att dra en genomfartsled genom parken, man kan ju börja undra vem det var som kom på denna idé. Man hann bygga en bro över Viskan från Hallbergsgatan till parken men som tur ledde protesterna åt rätt håll denna gång och bron över Viskan blev Sveriges dyraste gångbro. Sämre gick ju det för den gamla teatern som fick känna på grävmaskinerna i advent 1983 och att man rev den på natten och lurade alla som vaktade teatern, det var fult att göra på detta viset. Ett sådant slag mot kulturen glömmer aldrig Boråsarna någonsin. Det var liksom att teatern tillhörde parken på något sätt och vad finns här i dag, jo en puck, snusdosa eller surströmmingsburk som den kallas för i dag.
Det område som nu skulle bli park var tidigare uppdelat i små lotter. Några hade lotterna som kålgårdar som vilket ofta tillhörde små lusthus. Det mest kända lusthuset var Pompes som lär ha funnits redan år 1827 och låg på Mariekulle. År 1898 bytte Borås stad stadsträdgårdsmästare till Gustaf Eriksson och under hans ledning fullbordades arbetet på våren år 1899. År 1900 utökades parken med Mairekulle och i samband med det så var man tvungen att riva Pompes lusthus men de gamla terassmurarna finns fortfarande kvar i dag. Man byggde även den stora terasstrappan som i dag leder upp till golfbanan. Under Mariekulle finns ett bergrum som använts som skyddsrum och senare som ett ostlager År 1911 byggdes ett växthus men när man byggde ut parken år 1938 så revs dessa växthus.

PDF-fil