Kamgarn Göta

Den första byggnaden uppfördes år 1890 och troligtvis i en våning och man höjde sedan byggnaden till två våningar under perioden 1900 – 1905 och arkitekten är okänd. Efter 1905 användes byggnaden på följande sätt, i bottenvåningen fanns packrum i den norra delen och spinnsal i den södra delen. På andra våning fanns förspinning mot söder och vindsvåningen användes som haspelsal. År 1951 när vindsvåningen inreddes som matsal och sammanträdes- och hobbyrum, och andra våning byggdes om till kontor och lager medan bottenvåningens funktion ändrade till kapprum, verkstad och lager. I samband med denna byggnad tillkom även den höga brygga som löper ut från vindsvåningen mot norr. Byggnaden s fasad består av rödbrunt tegel och mot väster finns en arkitektonisk frontespis och den avslutas med ett tegeltäckt sadeltak. Byggnaden är välbevarat i sin ursprungliga karaktär med lite småändringar bara.
År 1889 fastställdes bolagsordningen för Kamgarnsspinneriet Aktiebolag Göta i Borås. Huvudägarna var vid denna tid familjerna Zeeh och Kullgren och företaget uppförde som sagt en anläggning för kamgarnsspinneri som stod färdigt år 1890. Fabriken låg vid denna tid i ett helt lantligt läge utanför stadens bebyggelse. Anläggningen drevs med hjälp av två ångmaskiner på sammanlagt 500 hästkrafter. Företaget ombildades efter ekonomiska svårigheter till AB Kamgarn år 1909 och år 1915 köpte Göteborgskoncernen Gustaf Werner företaget och samma år övergick man helt till elektrisk drift. Omfattande utökningar av fabriken gjorde på 19020-talet då den gamla fabriken byggdes om och antalet arbetarbostäder i omgivningen utökades.
Företaget ägde även omfattande jordbruksarealer i anslutning till fabriksanläggningen vilka utarrenderades. Under 1900-talets inledande årtionden hade företaget cirka 200 anställda och tillverkningen var inriktad på industrikamgarner, ett halvfabrikat vilket senare föräldlades hos företagets kunder, väveriet och trikåfabriker etc.
Under andra världskriget utökades fabriken varvid även stora maskininvesteringar gjorde och tillverkningen inriktades allt mer mot syntetfiberförädling. Under 1970-talet och 1980-talet bytte företaget ägare vid ett flertal tillfällen och år 1988 hade AB Göta Kamgarn 88 anställda och tillverkningen bestod av kamgarnskvaliteter till handarbetsgarner, trikåindustrin och möbeltygsväverier. Verksamheten avvecklades år 1989 och AB Göta Kamgarn var då det sista kvarvarande spinneriet i Borås och dessutom det sista egentliga kamgarnspinneriet i Sverige.

PDF-fil