Sjöbo Banvaktstuga

Jag har länge letat efter bilder på Sjöbo banvaktstuga och har hittat en bild, jag vet inte så mycket om denna stuga. Det ska ha funnits två banvaktstugor som låg mitt emot varandra på Sjöbo, ungefär där som gångbron går över järnvägen och Nordskogsleden. Så detta blir en efterlysning efter bilder på den andra banvaktstugan och om någon har information om dessa stugor.
Jag har på det sista blivit intresserad av de gamla järnvägarna nu på sista tiden och försöker att hitta bilder och fakta om stugorna efter järnvägen, så har du bilder och historik om dessa stugor så får du gärna maila mig. Jag har fått reda på att den ena stugan brann ner år 1965 och den andra revs väl någon gång på 1980- eller 1990-talet. Det kanske finns en gammal lokförare som har trafikerat linjen Borås Herrljunga som kan har något och berätta. Det är synd att dessa stugor intill järnvägen försvinner och man raderar ut historien som en gång byggde upp vårt samhälle, som tur är finns det några stugor kvar och de är även i gott skick.
Vid ett besiktningsprotokoll från år 1846 noteras att åtta banvaktstugor uppförts på cirka en halv mils avstånd från varandra mellan Borås och Herrljunga. Stugorna byggdes för två hushåll med ett rum vardera och ett gemensamt kök. I besiktningsprotokoll från år 1930 visar det sig att stugorna innehöll en bostads om två rum och kök. De åtta banvaktstugorna som fanns från början var troligen Sjöbo, Annero, Länghem, Borgstena, Säryd, Lida, Björke och Berga. År 1903 tillkom ytterligare en banvaktstuga vid Gärdstorp, en vägkorsning mellan Fristad och Borgstena.
Jag är väldigt tacksam om det finns någon läsare som vet mera om dessa stugor på Sjöbo och kan bidra med information om dessa samt om ni har bilder på stugorna. Jag kommer endast ihåg en av stugorna.

PDF-fil