Hötorget i det sydvästra hörnet

En vy som inte finns mera, kvarter Midas som vi ser mitt i bild, sedan försvann även Jason och Herkules, bilden är fotograferad i slutet av 1920-talet. . När industrialismen slog igenom och Borås började växa på allvar så innebar det nya tider för Stora Torget. Under en period på cirka 30 år ersattes drygt hälften av trähusen runt torget med nya, större hus i tegel och puts. Från år 1875 när den nya byggnadsordningen infördes, fick stenhus uppföras i fyra våningar i Borås och från år 1889 fick endast stenhus byggas invid Stora Torget. De styrande i staden ville skapa ett mer representativt utformat torg som kunde förmedla bilden av en framgångsrik stad. Det är lite synd att de styrande inte fortsatte på den linjen som de gamla gjorde, hade de gjort det så hade kanske dessa träkvarter funnits kvar vid Stora Torget. Våra torg i staden är en samlingsplats för invånarna och sitta där på en parkbänk med en glass i handen och studera det gamla vackra byggnader. Det är inget som man gör i dag faktiskt de enda vackra byggnader kring Stora Torget är Rådhuset och gamla Handelsbanken. Jag var lite rädd när Cernera reste upp byggnadsställningar runt gamla bankhuset att de skulle göra en ombyggnad av fastigheten men jag måste ge tummen upp för Cernera att har gjort det bra. Vill även passa på att tacka dom att jag fick komma in i byggnaden och fotografera invändigt innan de renoverade.

Här är den bild fotograferad från tornet på Carolikyrkan år 1944 och visst är det vackert med dessa blandade gamla stenhus och trähus mot vad det är i dag.
Omvandlingen av Stora Torget startade utmed Torgatan på den norra sida där tre mycket imponerade stenhus byggdes under en period mellan 1888-1900. I kvarteret Jason byggde slaktaren J.P Pettersson år 1888 den byggnad som från år 1934 i folkmun kallades för ”Hantverksföreningens Hus”, därefter byggde Victor Rydin sitt vackra tegelbyggnad i samma kvarter år 1895 och slutligen det nya bankhuset för Göteborgs Handelsbank som stod färdigt i kvarter Midas år 1900.

Foto Glenn Murberg 20171013

Här är en bild som jag fotograferade när jag var allra högst upp i tornet år 2017 och om man jämför med bilden från 1944 så ser men en radikal skillnad så jag föredrar hellre den gamla bilden. Det är ju vackert att se de gamla husen uppifrån mot dagens byggnader som nästintill består av lådor staplade på varandra, inga vackra tak över huvudtaget, allting bara platt. Plus att det växer en massa mossa på taken.

 

PDF-fil