Vy från Rådhustornet

Bilden är troligen fotograferad från Rådhustornet runt år 1910. Carolikyrkans torn spirar så vackert upp ur den lummiga grönskan. Så mycket grönska är det inte i dag och bakom denna lummiga grönska gömmer sig det vackra von Ahnska huset. Till vänster ligger kvarteret Midas som revs i slutet av 1960-talet då alla gamla träbyggnader försvann och även några stenbyggnader. Idag ligger Midashuset och det är ju inte lika vackert som de gamla träkåkarna som låg där, för träbyggnader är så levande på något vis mot dessa nya lådor som det bygger upp. Till höger nederst i bild är kvarteret Juno som och är borta i dag och ersatt med andra stenhus. Sedan ligger Hötorget som tillkom efter den sista stadsbranden 1827 och den föregående stadsbranden hade inträffats bara 5 år tidigare. När Borås skulle byggas upp igen efter den sista stadsbranden insåg stadens styrande att radikala åtgärdes måste vidtas för att förhindra framtida brandkatastrofer. Man skapade därför en till stora delar förändrad stadsplan och därmed organiserades förebyggande brandskyddet för första gången på riktigt allvar i staden.

Foto Glenn Murberg 20171013

Denna bild fotograferade jag den 13 oktober 2017 och här ser man vilken skillnad det är mellan bilderna och det är cirka 100 år mellan bilderna. En ny gatu- och tomtreglering för Borås beslutades på en allmän rådstuga redan den 1 juli 1827 och fastställdes senare av Kunglig Maj:t den 14 november 1827, Den nya stadsplanen innebar att gatorna i staden breddades ytterligare och nya öppna platser skapades. En av dessa platser var Hötorget som med andra ord snart har existerat i två hundra år och storleken på torget motsvarar ungefär av ett normalt kvarter i den gamla trästadens rutnätsmönster som nu lämnats obebyggd. Den nya regleringsplanen från år 1827 upprättades av lantmätare I. A Frumiere. Först på 1850-talet anses staden ha varit återuppbyggd efter det rutnätsmönster som skapades.
Tanken med regleringen var att dela in staden i brandceller som inte stod i direkt kontakt med varandra. En av de nya breda gatorna som skapades var Brunnsgatan, vilket numera är Allégatan och som tangerar Hötorgets östra sida. Kvarteren utmed Allégatans östra sida blev ”halva”, det vill säga hälften så djupa, som ett resultat av breddningen av gatan. Kvarter Munin som delvis kan sägas rama in Hötorget är ett bevarat ”halvt” kvarter från denna tid. De tomtägare som blev av med sina tomter i centrala lägen kompenserades med nya tomter söder om nuvarande Södra Torget, runt Österlånggatan och Färgerigatan med m.m där Borås växte vid denna tid. Andra breda gator som skapades var Yxhammarsgatan, Västerlånggatan och Lilla Brogatan. Trädplanteringar på dessa gator förstärkte brandskyddet ytterligare då lövverk och grenar skulle reducera ett eventuellt gnistregn att nå byggnader på andra sidan gatan.

PDF-fil