Nybrogatan 3

Lilla Tvärgatan gick en gång i tiden från Nybrogatan och upp till Kungsgatan innan den stympades helt. I dagens läge går den bara Från Nybrogatan till Österlånggatan och där tar det stopp. Vet inte exakt när bilden fotograferades men troligen någon gång på 1950-talet. Budbolaget i Borås startade av bröderna Arne och Åke Jogeland år 1944 och det första kontoret låg på Stengärdsgatan 30, vet tyvärr inte när de flyttade hit ner till Nybrogatan 3. Fordonsparken som Budbolaget hade var av trehjuliga transportcyklar och utvecklingen gick sakta framåt med bland annat häst och vagn, flakmotorcyklar och paketbilar av den trehjuliga Goliath och den fyrhjuliga Tempo. Övergången till riktiga lastbilar blev halvstora lastbilar och ett vanligt inslag i Budbolagets vagnspark var Borgward. Sommaren 1945 påbörjade Budbolaget sin expansion genom att köpa upp en konkurrent, en budfirma som hette Borås Ilbud och tog över deras lokaler på Nybrogatan 3 men lokalerna var inte så stora med gårdsplanen var desto större.

Foto Glenn Murberg 20180302

I dag ser det ut så här det lilla trähuset är i dag ersatt med ett parkeringshus, precis i hörnet av parkeringshuset hade Budbolaget sitt kontor. Allt revs väl i slutet av 1960-talet eller början av 1970-talet och hela kvarter Ajax var en stor grusad parkeringsplats ett bra tag innan man började bygga äldreboendet Agamemnon och parkeringshuset som tog upp hela kvarteret.

Foto Bo Stalefors

Här är en bild som jag har fått av Bo Stalefors och rivningen av kvarter Ajax håller på att jämnar efter backen. Där grävmaskinen står är troligen Nybrogatan 3 där Budbolaget låg tidigare men jag är inte helt säker, som jag tidigare har sagt så är det synd alla dessa träkåkar har försvunnit genom den stora rivningshysterin som var på 1960- och 1970-talet.

PDF-fil