Vy över området som blev Borås Central

Detta är en riktigt gammal bild ifrån år 1881 bilden är säkert fotograferad från Krokshallsberget, kullarna som vi ser är Älvsborgskullen till vänster och Galgbacken till höger. I framkant av bilden går Stationsgatan och längre bort till vänster ser vi hur Brodalsgatan går fram till Särlabron i mitt i bild och villa Särla till höger och järnvägen mellan Borås och Varberg som invigdes i november år 1880 efter några decenniers diskussion om olika planer. Redan 1879 kunde järnvägsbanan användas för godstransport mellan Borås och Björketorp. För att sammanbinda den nya linjen med den smalspåriga Borås-Herrljunga järnväg, byggde man en omlastningsstation vid Carlsberg strax utanför staden och år 1930 förenades de båda bolagen till ett, med namnet Varberg-Borås-Herrljunga Järnväg (VBHJ). Järnvägslinjen följer i stort sett Viskans dalgång och passerar 12 orter mellan Borås och Varberg. Järnvägsspåret går i den ljusa linjen som man ser på bilden och passerar till höger om byggnaden i mitten av bilden och sedan under Särlabron. Tittar man noga ungefär mitt i bild så går det en väg till höger som utgjorde en förbindelse med blivande stadsdelen Norrby.

Ungefär 50 år senare såg området ut så här med Borås Nedre stations som stationen kallades för från början och Centralhotellet mitt i bild. Här kan man se vad järnvägen har växt med flera spår i spårområdet samt att det har blivit mera bebyggelse på Brodal. Man ser även att Särlabron har blivit utbytt och det väl i samband med att man byggde ut spårområdet.

Foto Glenn Murberg 20150612

Ungefär så här ser det ut i dag, tyvärr så skymmer Gina Tricot eller mörkret som byggnaden kallas för i folkmun, Älvsborgskullen ligger bakom Gina Tricot. Denna bild fotograferade jag år 2015 och det är 134 år mellan den första svart-vita bilden och min egen och det är inte mycket som är sig likt, det har hänt en hel del skulle jag vilja säga.
Du som är intresserad av det gamla Borås gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås, där finns det många bilder, historier och även en massa kommentarer till bilderna.
Detta blogginlägg blev nummer 600 sedan starten och jag som var emot att börja blogga men tycker det är väldigt roligt, det blir att man forskar mer när man tittar på den bild samt att man lär sig mera. Så jag får tacka Eric Klefberg på Borås Tidning att han övertalade mig till detta.

PDF-fil