Annelund

Annelund skapades av färgerifabrikören Ambrotius Butsch och herrgården uppfördes som en sommarbostad några år efter den fjärde stadsbranden år 1827 och användes till en början som ett sommarhus. En annan känd boråsare, doktor August Charles som senare bodde i byggnaden. Annelund fick sitt namn under den tid som handlaren Pehr Pettersson ägde det och Annelund var då ett av de mest kända landerierna i Borås och omfattade nuvarande Villastaden och Annelundsskogen. Pehr pettersson var en synnerligen rik karl med sina rötter från Toarp. Han hade sitt stenhus vid Stora Torget och år 1828 köpte han Annelundsvillan även kallat för Nyckelberget och han byggde om villan och namngav villan efter sin fru Anna Sara. Det sägs att Annelund med sin stora trädgård som var stor och väldigt vacker. Tyvärr så blev Pettersson endast 43 år och efterlämnade en stor förmögenhet. Hans sörjande fru behöll herrgården . Efter Pehr Pettersson övertog konsul Rémy Schartz Annelund och sedan kom landeriet i fabrikör F A Andersson händer och övertogs därefter av hans svärson Arvid Sprakarn.

Foto Glenn Murberg 20150926

 Så här såg det ut den 26 september år 2015 med en vacker grund som fortfarande finns kvar. Den mest prominenta gästen på Annelund var konung Karl XV som var i Borås år 1863 och invigde Herrljunga järnväg.” Konungen var väl vänlig och älskvärd i allra högsta grad, han föreslog bland annat en skål för Borås och han lovade att göra vad han kunde för denna älskliga stads förkofran och framåtskridande”, rapporterade Borås Tidning. År 1884 köpte Borås Stad en del av Annelundsskogen för att anlägga en vattenreservoar och denna vari i drift till år 1928. Det berg som sprängdes ut för reservoaren användes till en stenmur kring området.
Annelund räknades som Borås finaste landerier men tyvärr förstördes villan i en brand år 1959 och revs kort efteråt och i dag finns endast murarna kvar. I mitten av 1960-talet ställdes parken iordning, terrasserna rustades upp och vattenreservoaren revs och en lekplats anlades på platsen.
Annelunds ägare genomtiderna var:
- Färgerifabrikör Ambrotius Butsch
- Doktor August Charles
- Pehr Pettersson
- Konsul Rémy Schwartz
- Fabrikör J A Andersson
- Arvid Sprakarn
- Häradshövdingen Thor Odencrants

PDF-fil