Ods kyrka

Foto Glenn Murberg 20150305
Ods kyrka är utan tvivel en bland de 1100 kyrkor som i Skara stift byggdes i det elfte århundrade efter guds sons födelse, under Olof Skötkonungs och hans söner Amund Jakob och Edmund Gamle under vilkas tid få eller inga kyrkor byggts ovanskogs, det vill säga borr om Tiveden och Kolmården. Ods kyrka har under åren genomgått många olika byggnadsfaser, på långskeppets sydsida finns fragment av medeltida målningar i färgerna rött och svart, de vanligaste på den tiden. Altartavlan målades år 1814 i vitt och guld men vid restaureringen år 1950 återställde konservator Olle Hellström färgerna i ursprungligt skick. Nu kan man säga att denna tavla är kyrkans vackraste egendom, en i relif skulpterad framställning av nedtagningen av Kristus från korset. Den sällsynt vackra och gedigna tavlan är ett mellaneuropeiskt 1400-tals arbete som inköptes för 75 d s m (daler silvermynt) år 1695. Var den tidigare haft sin plats vet man inte.
Den märkliga dopfunten i Od har enligt forskaren Otto Janse beträffande vissa figurscener likheter med välkända kontinentala dopfuntsskolor i södra och mellersta England. På funten i Od ser man djurskildringar, t. ex fyrfotadjur med ryggarna mot varandra med huvudena vridna mot varandra.

Foto Glenn Murberg 20150305

Predikstolen är ett förnämligt kyrkligt inventarium, den är tillverkad år 1717 av bildhuggaren Wedelin i Borås. På baldakinen syns fyra trumpetare och längst upp står Kristus med segerfanan. Bibeln på predikstolen skänktes år 1917 av Fridolf Daniälson från Stora Mollungen. Kyrkan äger även en ytterst märklig raritet, en bibel från år 1541. Den är tryckt i Uppsala och renoverades på Landsarkivet i Göteborg år 1944, den har mässingsbeslagna hörn. Kristallkronan i koret är den förnämsta men den största och mest praktfulla hänger över mittgången, den är från slutet av 1700-talet och kom till Ods kyrka år 1840. Då Ods kyrka återinvigdes den 8 oktober år 1950 efter den genomgripande restaureringen predikade kyrkoherde Georg Hvarfner som tagit mycket intresserad del i arbetet. Det kan i sammanhanget nämnas att sedan reformationen har 23 kyrkoherdar avlöst varandra inför altaret i Ods kyrka.
Det har sedan lång tid tillbaka gått en sägen om en kyrka i Österrod, vid en visitation i pastoratet år 1713 yrkade biskop Jesper Svedberg att samtliga kyrkor i pastoratet skulle nybyggas. Men det ville inte sockenmännen i Od. De lovade dock att lägga grunden till en ny kyrka, så lade man en kyrkogrund i Österod. Det blev dock inte något bygge av. En sägen vill berätta att en kyrka även har funnits vid Mollungen.

PDF-fil