Bryggerinäringen
Fram till mitten av 1800-talets skötte hantverkare eller hemmen den småskaliga
livsmedelstillverkningen. Så var det exempelvis en stor del av bryggerinäringen
underordnad en näringsreglering. Skrået avgjorde vem som fick brygga öl och
bestämde produktionens storlek. Grossistpriser sattes av lokala myndigheter och
därmed förblev bryggning av öl en småskalig hantverksproduktion. Alla dessa
regelverk avskaffades omkring år 1850, vägen var därmed öppen för en mer
storskalig produktion. Livsmedelsindustrins möjligheter att få ökad avsättning
efter år 1850 hängde också samman med en stigande livsmedelsstandard och
urbaniseringen, som fick till följd att fler levde i en penningekonomi. Snabbt
växande industristäder som Göteborg och Borås var de mest betydelsefulla
västsvenska exemplen. Under andra halvan av 1800-talet medförde de väande
marknaderna att brödbakning och öltillverkning blev industriella verksamheter
vid sidan av den redan i storstäderna industrialiserade tillverkningen av tobak
och socker.
Livsmedelsindustrin kom därmed att kännetecknas av att stora enheter fanns sida
vid sida med en hantverkmässig produktion. Det skedde också en teknisk
omvandling i samband med att ångkraft infördes i livsmedelsindustrin. Ångan
skapade stordriftsfördelar och det bildades ångbagerier och ångbryggerier, där
kapitalbehoven blev stora på grund av tillverkningens omfattning. För ölet
tillkom också en kapitalkrävande lagring. För bryggerierna infördes dessutom ett
nytt produktionssätt, det bayerska, underjästa eller tyska ölet konkurrerade ut
det äldre överjästa svenskölet. Det senare hade en kort produktions- och
lagringstid, medan det tyska ölet däremot hade en längre produktionstid och
krävde fyra till fem månaders lagringstid, kylanläggningar och stora kapital.
Större kar och fat måste anskaffas, stora
lagringsutrymmen blev en nödvändighet och en jämn och låg temperatur
måste kunna garateras i jäsrum och lagerkällare. Det blev därför
nödvändigt att bygga källare av sten med iskistor. Bryggeribranschen
industrialiserades och blev kapitalintensiv och tillverkarna blev
få. Det svenska ölet passerades på 1870-talet av det bayerska, men
det dröjde ända till sekelskiftet 1900 innan tillverkningen av
svensköl upphörde. Överskotten plöjdes ner i de stora fabrikerna och
de flesta bryggerier visar därför på stora anläggningstillgångar
finansierade med eget kapital. I Borås fanns flera mindre
hantverkbetonade bryggerier när Alfred Sandwalls ångbryggeri år 1862
påbörjade tillverkning av tyskt öl i ett mindre äldre bryggeri.
Bryggeriet var ett litet företag med omkring 15 anställda och ett
tillverkningsvärde på 35 000 kronor per år. År 1875 anställdes den
första kvinnan, buteljsköljerskan Anna, som fick en lägre lön än de
manliga arbetarna.
Företaget hade i likhet med flera av väverierna en kassa med ett
lönesparande, som företaget satte in på banken för arbetarna.
Tillverkningen visade länge inga tendenser att växa trots läget i en
av Sveriges mest expansiva städer. Produktionen ökade dramatiskt
först år 1890 som resultat av en större ombyggnad. På 1880-talet
förstärktes nämligen tendenserna mot stordrift i bryggeriindustrin
genom fransmannen Pasteurs upptäckte, som fick den konsekvensen att
jäsningsprocessen kunde följas och att ren jäst kunde framställas.
Samtidigt började den år 1876 uppfunna kylmaskinen att spridas. Den
möjliggjorde att jäsningsprocessen kunde ske vid noll grader. En så
exakt temperering hade tidigare inte varit möjligt genom iskylning,
is sågades längre upp i Viskan.
Lönelistorna för bryggeriet belyser kylningsproblem för åren 1865
och 1870 och visar på istagning i februari med 14 namn och två
dagsverken per arbetare. Vid fabriken uppfördes år 1881 en större
is- och lagerkällare av sten med asfaltbestruket tak. En
inventariebok pekar på att det för transporter i samband med
utkörningen av ölet fanns sju hästar. Bevarade fraktsedlar ger en
uppfattning om bryggeriets marknader, där järnvägen mellan Borås och
Herrljunga gav många nya kunder inte minst bland militären på
Fristads Hed. |