Cohns Manufakturmagasin år 1911

Vid tiden före sekelskiftet 1900 fick Borås och hel Sverige förbättrade och snabbare kommunikationer, dels inom landet men också med utlandet, vilket bland annat förde med sig ayy nya arkitekturinfluenser och byggnadsmaterial som vägg- och golvplattor, takpapp samt balkar och rör av järn nådde vårt land. Materialen importerades till en början främst från England, Belgien och Tyskland innan den svenska industrin för byggnadsmaterial etablerades på allvar. Nya material skapade nya möjligheter för arkitekter och ingenjörer när allt större och mer krävande byggnadsuppgifter. Trots nymodigheterna var byggnadsmaterialen begränsade till ett fåtal och tekniken att bygga var i stort sett oförändrad under den intensiva perioden 1885 – 1930 när stenhusen uppfördes. Det skapades därför en stor erfarenhet kring arbetet med natursten, tegel, trä och puts. Under 1890-talet kom också stål in som ett nytt byggnadsmaterial, men det användes till en början ganska så sparsamt. Utvecklingen gick dock mot att stål och betong ersatte tegel i vissa delar av konstruktionen. Ingenjörskonsten och de tekniska framstegen innebar att husen blev alltmer ändamålenliga och praktiskt funktionella bakom de pittoreskt utformade fasaderna. Tidens tekniska landvinningar kläddes alltså in i former som kändes tryggt bekanta genom historiska associationer.

Foto Glenn Murberg 20150801

Denna bild fotograferade jag den 1 augusti år 2016 och visst är von Ahnska huset lika vackert i dag. Byggnaden är sparsamt renoverat och alla vackra fönster, balkonger och utsmyckningen finns kvar.
Stommen till ett sexvånings tegelhus murades upp på ca 5-6 veckor. En murare lade ungefär 700 stenar om dagen, vilket gav 4200 tegel per 6-dagars arbetsvecka. Totalt i ett hus som storleksmässigt liknar von Ahnska huset var åtgången cirka 600 000 tegelstenar. Materialet transportades till byggarbetsplatsen med hjälp av hästdragna kärror vilket skapade underlag för ett antal små åkerier i en stad som Borås. Det sägs att när von Ahnska huset byggdes år 1906 var Borås första byggnad som man installerades vattentoaletterna i ett flerbostadshus.

PDF-fil