Klädeshandlare J. Johanssons butik i Lindgrenska huset

Vid Västerlånggatan ritade arkitekt Carl Crispin detta vackra hus som uppfördes år 1894. Bilden är fotograferad år 1902. Byggherren var sadelmakare och ledamot av stadsfullmäktige A W Lindgren. Huset var ett kombinerat bostads- och kontorshus med butikslokaler i gatuplan. Posthuset kallades huset också för vilket var naturligt då posten under flera år hade sina lokaler i bottenvåningen. Byggnaden är en mycket typiskt representant för 1890-talet tegelarkitektur där olika nystilar var förhärskande stilideal. Trappstegsgavlar, spetsiga fönster och takfotens utformning ger i detta fallet antydningar till nygotiken. Byggnaden följer byggnadsordningen med sina tre våningar plus vind och avskurna respektive avrundade hörn.

Foto Glenn Murberg 20150801

Denna bild fotograferade jag den 1 augusti 2015 och visst är det likt med själva bottenvåningen är ersatt med stora fula fyrkantiga skyltfönster. 1880-atelets stenimiterande puts har här ersatts av maskinslaget rött och gult fasadtegel importerat från Tyskland. Det släta och färgstarka teglet blev populärt is England och kontinentens koleldade städer eftersom det stod sig bättre mot nedsmutsningen än putsen. Tegel var också det material Lars Kellman föredrog för de kombinerade affärs-och bostadshus han ritade.
Den nya sortens affärshus, eller centralpalats i en borgliknande tegelarkitektur ritades under 1890-talet av ledande arkitekter som I G Classon och Ferdinand Boberg i Stockholm och i mindre städer med storstadsambitioner. I Borås blev Kellman som fick de flesta av dessa uppdrag och han följde med i tidens skiftande stilar. Så det finns allt några guldkorn på Västerlångagatan och det är tre gamla tegelhus på raken och sedan gamla Handelsbanken plus Borås äldsta byggnad som ligger på sin ursprungliga plats, Brännerigården som är en mycket vacker träbyggnad som vi får hoppas att byggnaden får stå i många, många år till.
Du som vill se mera gamla bilder och berättelser om gamla Borås gå gärna med i min facebookgrupp Gamla Borås.

PDF-fil