Garverier
J P
Petterssons garveri 1890-tal står och väntar på rivning för att lämna plats för
Borås elektricitetverk. Efter 1820-talets stadsbränder var garverierna den
industrinäring som snabbast kom igång. Från ett enda garveri år 1837, steg
antalet till sju år 1860 och arbetsstammen från fem till fyrtiofem under samma
tid. Vad är garvning för något, det kommer en förklaring här: Garvning är en
uråldrig teknik för att bereda hudar. Den vanligaste metoden under 1800-talet
var så kallad vegetabilisk garvning. Vid garvning av t.ex. sulläder var
utgångsmaterialet färska, saltade eller torkade hudar från fullvuxna nötkreatur.
Först blöttes de torra hudarna upp, helst i rinnande vatten. Därefter avskavdes
fett m.m. från deras köttsida. Genom så kallad smultning i varma rum där ånga
kunde komma till användning, uppmjukades hudarna så att också hår och överhud
kunde skavas bort, så kallad pälning. Efter ytterligare någon rengöring inleddes
själva garvningen, som bestod i att hudarna lagrades, varvade med ekbark, i kar
som var nedsänkta i jorden. Karen fylldes sedan med vatten och täcktes med lock.
Efter sex till åtta veckor i ett kärl kunde ompackning av hudarna ske i
ytterligare ett annat där de kunde bli kvar tre till fyra månader. Flera
kärlbyten kunde förekomma så att hudarna sammanlagt kom att ha legat i kar under
ett till två år. Därefter togs hudarna upp, rengjordes, torkades, klappades,
manglade m.m.
Dessa två garverikar från 1700- eller tidigt
1800-tal funna vid arkeologiska utgrävningar som leddes av Rune Ekre
år 1986 i kvarteret Elektra vid gamla Brännerigården.
Här på bilden ser Norrvikens garveri på
Skaraborgsvägen nuvarande Simonsland år 1931. |