Bröderna Andersson

Stora Brogatan på 1950-talet och här pågår det rea i det gamla trähuset och titta på bilden noga på banderollerna där står det ”realisation”, därav allt folk. Bröderna Carl och Johan Anderrson som kom från Varnum öppnade sin första butik vid Stora Torget i C. G. Rydins hus år 1892. Troligtvis var denna butik den första i Borås som hade fast priser på alla varor, ingen prutning. År 1929 delades företaget Bröderna Anderssons Herrkläder och Bröderna Andersson Manufakturaffär.
Ena sidan av kvarteret Nessus revs och man byggde ett stenhus i 4 våningar och detta hus står fortfarande kvar i dag och tittar ni noga på bilden så ser ni en liten skräddare precis mitt på huskroppen. Manufakturaffären drevs i det gamla huset fram till år 1960 då den delen av kvarteret revs av den Boråskände byggmästaren Sjögren. Detta gamla hus dels gjuten och dels murad, moderniserad år 1900 och år 1929 och byggmästare Oscar Ohlson var inblandat i detta.
Tyvärr är det många gamla charmiga gamla trähus som försvann under 1960- och 1970-talet och värst var det när man rev tre hela kvarter vid Stora Torget, kvarter Midas, Jason och Herkules för sedan ersättas av dessa lådor som finns där i dag. Sedan har vi de andra tre kvarteren Balder, Brage och Bele som sedan blev hemvisten för Högskolan bland annat.
Det är som jag har skrivit innan att man skulle ha bevarat kvarteren Balder, Bele och Brage och moderniserat byggnaderna invändigt och alla dessa kullerstensgator som fanns i dessa kvarter. Då hade Borås fått sitt egna ”Gamla stan” och jag tror att det hade blivit en succé men det tydligen delar inte Harry Sjögren min åsikt. Det är synd och en stor skam tycker jag att man bara jämnade dessa hus med backen. Här efterlyser jag om ni har rivningsbilder när de rev dessa kvarter så har du sådana liggandes så släng iväg ett mail till mig

PDF-fil