Stora Torget

En bild som är fotograferad ifrån Norra Rådhustornet, här ser vi en blandning av stenhus och små trähus. Borås centrala delar har ifrån 1890-talet och fram till 1950-talet successivt förändrat och som helt genomgått relativt stora förändringar. 1800-talets låga träbebyggelse började redan i slutet av århundradet att ersättas med höga stenhus som t.ex utmed Västerlånggatan och vid Stora Torget revs flera prestigefyllda hus för att lämna plats för nya bankbyggnader och ett nytt Rådhus. Urvecklingen fortsatte när ett antal stenhus tillkom på 1910- 0ch 1920-talen och på 1930-talet ökade omvandlingstakten ytterligare när nya kombinerade kontors-, affär- och bostadshus i modern funkisstil ersatte äldre hus vid bl.a Stora Brogatan, Österlånggatan och Södra Torget. I kvarteret Eko ritade stockholmsarkitekten Lars-Erik Lallerstedt år 1941 en ny byggnad år statliga Postverket, huset stod klart år 1946 och genom sin storlek som omfattade ett helt kvarter, angav det en helt ny skala för byggnader i den gamla rutnätstaden.

Foto Glenn Murberg 20171013
Ungefär samma vy som den gamla bilden och här ser man vad kärnan i Borås har för ändrats. Något som jag saknar är den intensiva torghandeln som fanns på Stora Torget när jag var en liten gosse, det var alltid lika roligt att få följa med mamma när hon handlade i de olika marknadsstånden. Som vi ser på bilden så är det endast 2 marknadsstånd den är dagen men det kanske berodde på att det var fredagen den 13:e. Jag tycker att husen runt torget ser väldigt tråkiga ut, i alla fall på den norra sidan det ser ut som man har ställt en låda på botten och sedan en lite mindre låda ovanpå. Då är det mera charm i de två byggnaderna på den södra sidan, i alla fall de två första som bland annat innehåller Bergs Kaffehandel. Framför gamla Handelsbankens fastighet finns det en avbildning av den gamla rutnätsstaden i form av stenplattor och den bör man se över och renovera, det finns många plattor som är spruckna.
Sedan är det tur att fortfarande Gamla bankhuset finns kvar och att man inte har renoverat sönder byggnaden, och mitt emot står det vackra Rådhuset båda husen är byggt med mycket stil och finess. Vi måste vara rädd om våra gamla byggnader, för det finns inte så många kvar i Borås och det är så vackert att gå och titta upp på fasaderna och alla extra detaljer som finns. Jämför man med dagens husbyggen så finns inte de lilla extra utan det är bara raka hörn och kanter.
Du som är intresserad av att se mera av gamla Borås, gå då med i min Facebookgrupp Gamla Borås där finns det mycket smått och gott.
 

PDF-fil