Fritz Sjöbloms Trikåstickeri

Företaget Fritz Sjöbloms Trikåstickeri grundades under storstrejken år 1909 av Fritz Sjöblom vilken tillsammans med hustrun bedrev tillverkning av undertrikåer. År 1912 flyttades tillverkningen till källaren i det av familjens uppförda bostadshus på Brahegatan. Tillverkningen drevs här i liten skala på fritiden. Företaget hade som mest ett 15-tal personer anställda inklusive några hemarbetare. Tillverkningen var inriktad på trikåunderkläder för dam- och herr vilka såldes på postorder och genom en egen agent i Norrland. Under vissa perioder skedde även legotillverkning för större trikåföretag i Borås. Verksamheten trappades under 1950-talet ned gradvis fram till 1958. Därefter drev grundarens son Gösta Sjöblom viss produktion vidare som ren bisyssla.
Firmans maskinpark hade till stora delar inköpts på 1930-talet och sedan inte förnyats, i sticksalen fanns exempelvis en spolmaskin och ett 15-tal stickmaskiner, vilka drevs med taktransmission. Vid Gösta Sjöbloms död 1979 kunde fabriken karaktäriseras som ”ett fruset historiskt ögonblick”. Den unika maskinparken skänktes år 1980 till Textilmuseet, där Fritz Sjöbloms sticksal åter har byggt upp som en historisk miljö med fungerande maskiner. Hur det ser ut i dag på Textilmuseet om det finns kvar eller inte. Byggnaderna stod sedan tomma efter 1980 utan användning. Jag är uppvuxen på Vrangelsgatan och kommer väldigt väl ihåg denna byggnad och man såg förfallet för varje dag som gick.
Den ursprungliga fabriksbyggnaden uppfördes 1926 i 1 våning, med sadeltak. Byggnaden fick reveterade fasader och den hade ursprungligen karaktären av ett vanligt mindre bostadshus. Interiört fanns endast en stor öppen sal som fungerade som stickeri. Byggnaden tillbyggdes år 1929 i två våningar efter ritningar av arkitekt Nils Sörensen, byggnadsdelen lades i vinkel invid den ursprungliga byggnadens nordöstra gavel som ”byggdes bort”. Exteriört anpassades den nya delen till den äldre med reveterade fasader. I källaren fanns ett garnlager medan bottenvåningen inrymde färdiglager. På andra våningen fanns en sysal samt ett skärrum. Under senare år hade ett mindre garage i trä uppförts mot nordväst, det är oklart när detta gjordes. Den lilla fabriksanläggningen avviker stilmässigt inte mycket från hur bostadshus gestaltades under den här perioden. Det är främst i den nordöstra och sydvästra fasaden på byggnaden som en fabrikskaraktär kan skönjas genom de relativt tätt sittande fönsteröppningar. Denna byggnad revs under år 1996.

PDF-fil