Mjäldrunga kyrka

Foto Glenn Murberg 20090822
Igår skrev jag om Härna kyrka och att den var slående lik Mjäldrunga kyrka och då tänkte jag att det får bli ett inlägg om denna kyrka också. Det har skrivits mycket om hur Carl von Linne under sin västgötaresa på Marie Besökelses dag år 1746 gick in för att fira högmässa i Mjäldrunga kyrka. Resan till Mjäldrunga hade varit besvärlig och blomsterkungen hade blivit blöt av det ihållande regnet, det framgår av Linnes dagboksanteckning för den 2 juli den dag han besökte Mjäldrunga. Och därför ägnade han vare sig prästen eller predikan något omnämnande i reseboksanteckningen. Däremot hade han noga iakttagit kollektupptagningen, ett halvt öres skyldighet hade mannen till håven. Men den som var givmild och lade ett helt öre kopparmynt i bössan fick en nick av kyrkvärden som gick med håven, gick över till fruntimmerssidan så att makan också fick lägga ettöringen i håven. På så sätt fick kyrkvärden på den tiden ideligen springa över gången mellan karl- och fruntimmerssidan.

Foto Glenn Murberg 20090822

Mjäldrunga lilla idylliska kyrka är byggd av granit med mycket tjocka väggar. Det är en medeltidskyrka som i stil och utförande mycket liknar Eriksbergs gamla kyrka. I korabsiden finns små romanska fönster, en sällsynthet i våra medeltidskyrkor. I kortaket syns äldre målningar med änglar som bär fram hälsningen: Ära var Gud i höjden och frid på jorden. På läktarbröstet finns väl utförda träsniderier, det hela mycket dekorativt. Läktarbröstets utformning i denna kyrka står i särklass. År 1956 fick kyrkan för första gången en piporgel som installerades av Tostareds Kyrkoorgelfabrik. Hela orgeln är ett handarbete efter kyrkans akustiska förhållanden. Den har åtta stämmor fördelade på två manualer och pedal. För att få pengar till orgeln gick dåvarande kyrkoherden Richard Sundqvist ut med en lista till församlingsborna som gav hela 8 000 kronor, inte illa om man tänker på att Mjäldrunga församling vid det tillfället hade 239 invånare. Året därefter 1957 fick församlingen en mycket frikostig och välkommen gåva, hela 25 596 kronor av en minnesgod före detta sockenbo, Johan Pettersson från Idaho, USA. AV äldre inventarier nämner vi en gammal offerkista, som står i sakristian och som är en av de mest järnbeslagna kistor man har sett. Dupfunten är av medeltida ursprung, troligen samma ålder som kyrkan. Den tillhör gruppen odekorerade funtar av kalktyp. Gruppen är mycket utbredd såväl i vår bygd som över hela landet. Vissa av funtarna kan dock föras samman till skolor. Mjäldrungafunten är nästan identisk med den i Kvinnestad. Cuppan är rundad med ett utsparat band längs raden upptill.
Vid arkeologiska undersökningar har man inregistrerat två gravfält i närheten av kyrkan. Det ena var väl tilltaget och hade sex kullar, det andra endast tre. Mjäldrunga har haft sin tidigare bebyggelse koncentrerad just till trakten runt kyrkan. I socknens utkanter finns inte några rester från en tidig bebyggelse. Mjäldrunga är en liten tor08nlös absidkyrka med vapenhus av trä i väster och skristia i norr, tillbyggd år 1922. Interiören restaurerades år 1940, varvid läktarbröstningens plattsnidade arkader återfick sin ursprungliga färg och den vackra 1600-tals predikstolen med kassettfyllningar och hopplister återuppsattes och altartavlan med sin marmorerade arkitektur renoverades. På långhusväggarna finns rester av 1600-talsmålningar.

PDF-fil