Hillareds kyrka

Foto Glenn Murberg 20110527
Kyrkan i Hillared är en av de äldsta i Kinds härad, den uppfördes av granit under medeltiden och man tror att det skedde någon gång under 1100-talet. I sekel efter sekel har det stått där och upplevt såväl freds- som krigstider. Det berättas att när danskarna var på väg till Bogesund år 1520 hade de slagit läger på kullen vid kyrkan. Kyrkväktaren gömde då kyrksilvret i skogen men detta upptäckte danskarna och han blev skjuten. Dessbättre förstörde de inte templet men i den gamla kyrkdörren från den tiden, vilken finns i kyrkorummet och där syns spår efter danskarnas kulor.
När man kommer till kyrkan lägger man märke till en i korgaveln en inmurad stentavla. Följade inskription finns på tavlan: ”Harunbodde på Giälare vid pass 200 år sedan. Hon var en Gyltes syster, aldrig gift. Hon gav en äng utanför Kila til Hillareds kyrkia på det att alle dee förnämste högtider om åhret såsom påskedag, pingesdag skulle gudstjänsten i rättan tid skie vid Hillared men där det försummas bör ingen återtagas under Giälare. - Hennes fader, Gunnar Gylte lät bränna utloppet djupare af Såkasjö genom berget vid Giälare Oos och kastade 300 sidor fläsk i elden at berget skulle des spricka sönder. Och hafver han och hans dotter gifvet många gårdar och ängar från Giälare til kyrkor och klåster. Detta finns på Giälare skrefvet i en gammal lagbook, efterkommande til rättelse. Och hafver bägge bröderna herr Knut Lilliehöök och herr Gabriel Lilliehök detta grafvhus öfver den gamble jungfru Gyltes graf uppsätta låtit annon 1685.”

Foto Glenn Murberg 20110527

Hur gamla anor Gälareds fiendekommis har vet man inte, men Gunnar Gylte var ägare till detta i början av 1400-talet. Tydligen var det gott om vildsvin på den tiden eftersom man hade tillgång till 300 sidor fläsk att bränna upp. Men det var inte alldeles ovanligt att man förr, då man saknade krut och dynamit, använde fläsk då man eldade på berg för att detta skulle spricka sönder. Ägare till Gälared hade i kyrkans kor två bänkar som var avsedda för dem och under korgolvet är flera ägare till Gälared begravda. Predikstolen är i enkel med vacker arkitektur, medeltida dopfunt med inhuggna ornamentet. Kyrkan har två ljuskronor av malm från 1600-talet. I alla kyrkans fönster är glaset blyinfattat. På långskeppets väggar hänger två vapensköldar som tillhört ägare av Gälared, på högra sidan släkten Lilliehööks och på den andra sidan von Schedvins. Vid kyrkans restaurering 1902 utförde Karlmander i Göteborg förnämliga målningar av kyrkans tak. Läktaren målades 1729 av konstnären Jacob M. Hultgren.
Hillareds kyrka restaurerades senast 1968-1969 och klockstapeln är mycket gammal. Av de två klockorna är den större av medeltidsform och utan inskrift. Den mindre är från 1757 och har burit följande maning ristad i malmen: ”När du hör min klang och bång Till Hillareds kyrka ställ din gånbg Bed, sjung, hör, tro, lef som en Christ, En himmelsk fröjd du får förvisst.”

PDF-fil