Vy över nordöstra hörnet av Stora Torget

Hörnhuset med bank och apotek uppfördes 1900-1901 och huset med telefongalgen är kvarter Juno, Torggatan 31 som uppfördes 1891-1892. Det är samma hus som Spencers konditori fanns tidigare och byggnaden står fortfarande kvar men är väldigt kraftigt om- och tillbyggnad 1939-1940 och i samband försvann tornet. Det Hedenlundska huset till höger började rivas i mars år 1908 för att ge plats år det nya Rådhuset som stod färdigt år 1910 så bilden bör vara fotograferad någon gång mellan 1901-1907. Jag har aldrig förstått att man kunde riva dessa vackra stenbyggnader runt torget och likaså träbyggnaderna, visserligen tycker jag att vårt rådhus är vackert och ståtligt där det står. Samma sak med byggnaden med telefongalgen att man kunde misshandla det hus så att man inte kan känna igen det längre, förstår inte hus man tänkte på den tiden.


Till höger ser vi huset som byggdes om, se så vilken vacker byggnad med sitt hörntorn och det rundande hörnet. Bilden är fotograferat runt år 1914 och man ser även det vackra hörntornet på bankbyggnaden.

Här är en bild efterombyggnaden, bilden är fotograferad år 1955 och då ser man tydligt hur man har misslyckats med byggnaden att ta bort allt det gamla och att man inte kan tro att det är samma byggnad, jag föredrar den gamla bilden. Men det är många byggnader som man bygger om alldeles för mycket och man börjar tro att de skäms för de gamla byggnaderna.
När grävningarna började för att anlägga torgbrunnen så hittade man lämningar efter två tidigare rådhus som hade legat på platsen. Dels en träbyggnad som slukades av stadbranden 1727 och dels från det rådhuset i sten som uppfördes efter 1727-års stadsbrand. Så det har funnits minst 4 rådhus i Borås sedan Gustav II Adolf grundade Borås år 1621.

PDF-fil