Allégatan

Allégatan mot norr med kvarter Balder till höger och låg postorderfirman Marks J. Emanuelssons Engros, företaget startades i Derragården, Skene år 1909 av gårdfarihandlaren J. Emanuelsson och flyttade år 1917 till Borås och byggde fastigheten i kvarter Apollo år 1928, företaget blev ett aktiebolag år 1931. I andra änden av fastigheten inrymde Grand Hotell plus en del andra butiker som cigarraffär, pappershandel med mera. Bilden är nog fotograferad någon gång på 1930-talet eftersom Folkets hus ännu inte är byggt. Här har man planat ut Allégatan och trädplanteringen ser ganska nygjord ut så sänkningen av gatan är nog nyligen gjord.
Som jag har skrivit innan så tycker jag att man borde ha renoverat bebyggelsen i kvarteren Balder, Bele och Brage. På denna tid var Borås ännu en lågbyggande stad men i dag är det tvärtom, man bygger om byggnader och bygger på husen på höjden samt att man bygger nya ”skyskrapor” men man tänker inte hur de ska passa in i den andra bebyggelsen.

Foto Glenn Murberg 20150801

Denna bild fotograferade jag den 1 augusti 2015 och byggnaden är sig lik i dag. Den första trädallén som planterades utmed Allégatan var inte för att det skulle se vackert ut utan det var efter den sista stadsbranden för att man skulle skydda för vidare spridning av elden. Dessa träd togs sedan ner i samband med sänkningen av Allégatan på 30-talet dessa träd fick sedan stå fram till 1980-talet tror jag det var om jag inte missminner mig, då man planterade nya. I dag är hela denna del av gatan en enda stor byggarbetsplats eftersom byggandet av kongresshuset.

PDF-fil