En blygsam handel på Krokshallstorget år 1946

En blygsam handel på Krokhallstorget år 1946
En vacker vy över Krokshallstorget år 1946 och som då fungerade som en marknadsplats, fast när bilden fotograferades är det en blygsam handel. Som jag tidigare har skrivit så flyttade man marknadshandeln från Södra torget när man skapade ”busstorget” till Krokshallstorget och man hade stora planer på till och med att bygga en saluhall på Krokshallstorget men av någon anledning så blev det inte av. Torghandeln fungerade ganska länge här men sedan byggde man en korvkiosk på den vänstra sidan av torget och som sedan blev en restaurang och en massa parkeringsplatser.
Det var mycket liv och rörelse på torget när handeln var som bäst och jag har minnen när jag fick följa med min mamma när jag var en liten pojk, när mamma skulle handla grönsaker och jag tyckte det var spännande att springa omkring alla stånd och man fick även en liten smakbit av till exempel en bit morot. Man kan sakna dessa marknadsstånd i dag och att få köpa lokalproducerade grönsaker.

Foto Glenn Murberg 20171221

Så här såg Krokhallstorget ute den 21 december 2017 ifrån andra hållet. Nu finns det även planer att bygga bostäder på torget och det tycker jag är synd att man tänker göra, visserligen är det bara en parkering i dag men istället gör en marknadsplats som det en gång gjordes för när man flyttade Nymanska huset och rev fattighuset. Man behöver inte bygga nya byggnader så fort man ser en ledig plats och det är lika så det planerade höghuset mittemot Grand Hotell vid Knalletorget. Man måste se till att allt passar in till de befintliga byggnaderna tycker jag och för Borås är ingen höghusstad så där tycker jag att man borde tänka om. Det är min åsikt och jag är kanske för gammalmodig men som ni vet är att jag försöker att värna om det gamla som finns kvar i Borås. Visserligen behövs det nya byggnader med det finns så många andra områden att bygga dessa på och likaså ska folk har råd att bo i sina lägenheter.
Ni som är intresserade av arkitektur så gärna med i Borås Arkitektuppror där finns det diskussioner om de nya byggnaderna. Lika så om du är bakåtsträvare och gillar gamla byggnader så finns gruppen Gamla Borås.

PDF-fil