Lilla Brogatan - Västerlånggatan

I kvarteret Persens 1 ligger denna vackra byggnad i korsningen Lilla Brogatan/Västerbrogatan och är uppförd i slutet av 1880-talet i tegel och blev tillbyggd år 1904. Bilden är fotograferad år 1903, alltså precis innan tillbyggnaden. Det är mycket vacker byggnad på denna tid med sina vackra utsmyckningar som tyvärr är helt borta i dag och hela byggnaden är i dag putsad och är inte lika attraktiv längre tycker jag. Troligen skedde detta i samband med ombyggnaden 1904.

Foto Glenn Murberg 20150801

Så här såg byggnaden när jag var ute på en fotorunda i centrala Borås den 1 augusti 2015 och byggnaden ser ganska så charmlös nu tycker jag med sina släta väggar samt att all dekoration vid fönstren är borttagna. Just runt Lilla Brogatan, Lilla Kyrkogatan och Strandgatan finns det en hel del gamla byggnader och de flesta husen är välbevarade och ganska så sparsamt ombyggda och det är tur det. Återvänder vi till den gamla bilden så är det även är kullersten på gatan samt att trottoarerna är snyggt rundade i hörnet. Träden på Lilla Brogatan tillkom efter 1827-års stadsbrand och så breddades även gatan som jag tidigare har skrivit om. Nu i dag ser det lite annorlunda ut på Västerbrogatan då en omtalade kanalen har tillkommit och enligt min åsikt tycker jag att den inte passar in där, det hade varit mycket bättre att man hade lagt dessa pengar på att renovera Tullastugan eller gått över de gamla byggnaderna i Ramnaparken.
Tullastugan är i stort behov att renoveras och bör sparas till eftervärlden. Tänkte närmast på att man kunde flytta den till Ramnaparken till de andra gamla byggnaderna. Tänker som så kan Bollebygd flytta sitt gamla Tingshus så kan väl Borås Stad göra likadant, Tingshuset i Bollebygd återkommer jag i ett senare blogginlägg.

PDF-fil