Vy från Carolitornet mot söder

Det är väldigt populärt ställe att fotografera på uppe i tornet på kyrkan, denna bild fotograferades troligen år 1886 och då bestod staden av trähus av Karl-Johanstil, som uppkom efter den sista stadsbranden år 1827. Måste säga att det är väldigt vackra hus man byggde då och staden ser mer levande ut på något vis. Det var på denna tid då man inte fick bygga trähusen mer än två våningar hög eftersom man fortfarande var rädd för ytterligare en stadsbrand. Men som tur är så har staden förskonats från detta. Som jag skrev att det var populärt att fotografera ifrån tornet kan jag bara hålla med om eftersom jag själv har varit uppe allra högst upp i tornet på Borås absolut äldsta byggnad.

Foto Glenn Murberg 20171013

Här en bild som jag fotograferade fredagen den 13 oktober, jag fick till och med frågan av vaktmästaren på Caroli församling om jag verkligen skulle gå upp i tornet fredag den 13:e. Men det var ingen tvekan att knalla upp för alla trappsteg i tornet, man fick passa på när det var perfekt väder att fotografera. Det var verkligen en känsla av att komma upp i tornet precis under korset och under vandringen upp så finns det mycket gamla grejer i tornet, bland annat gamla gravstenar, gammal predikstol, gamla lampor. Det är lite synd att de ska stå där i skymundan utan man skulle i stället visa upp det för allmänheten göra ett kyrkomuseum.
Sedan har Carolikyrkan en liten hemlighet under kyrkogolvet kan man säga, jag tror inte att det är många av invånarna i Borås som vet om att det finns rester av gravar under kyrkan.

Foto Glenn Murberg 20151015

Det var nog en märklig syn man fick när man började bryta upp det gamla trägolvet i kyrkan när man hittade dessa gravar. Är man intresserad av denna historia som finna under kyrkan, så finns det möjlighet till att göra ett besök samt att man får en guidad tur av vaktmästaren som berättar historien. Jag kommer nog att försöka att komma dit en gång till att fotografera lite bättre bilder samt att höra vaktmästarens historia. Är det flera av mina läsare som är intresserade att följa med på denna guidning så kan ni skicka ett mail till mig så skriver jag upp ert namn och så kollar jag upp vilken tid och dag som det skulle passa bäst.

PDF-fil