Flaménska gården

Flaménska gården är en gammal byggnad i samma utförande som det byggdes. På detta vykort som är från år 1910, som jag har i min samling, den åldrande stadsbon känt igen sig som en liten flicka med klänning och förkläde eller en pojke med kortbyxor, långa svarta strumpor, rock eller blus och skärmmössa. Som de flesta boråsare känner till är denna fastighet en av de få gamla byggnader som har bevarats i Borås. Det är sp kallade Flaménska Gården som byggnaden kallas för och adressen var Södra Torget 4. Det var fröknarna Flamén som ägde och bebodde huset.
Fastigheten inköptes av N W Flamén en känd vinhandlare i staden. Flamén bedrev i Borås en omfattande rörelse som inte blott inskränkte sig till olika viner. I en källarlokal i den fastighet på Västerlånggatan där det kända hotell Metropol var inrymt kunde man finna N W Flamens vattenfabrik. Denna byggnad låg är Kungliga telegrafhuset i dag ligger och om detta och de silverpokaler man fann vid husets rivning har tidigare berättats. Vid Viskans omedelbara närhet av Flamén vattenfabrik höll gärna boråspojkar till under solvarma dagar. De drycker som N w Flamén sålda från sin affär på Österlånggatan var ocksåi hög grad uppskattade även om kundkretsen var en smula annorlunda. På denna gata låg N W Flaméns vinhandel och här kunde boråsarna köpa vin som passade till alla möjliga tillfällen.

Foto Glenn Murberg 20150801

Så här såg Flaménska gården ut den 1 augusti 2015 och är fortfarande lika vacker don den gamla bilden. För att återgå till familjen Flaméns hem på Södra Torget kan omtalas att familjefadern köpte fastigheten år 1873 av en annan känd grosshandlare, nämligen Bergendahl. Redan under den senares levnad var fastigheten synnerligen påkostad, de målade landskapsbilderna i entrén hade till exempelvis målats av stadens kända dekorationsmålare. De tapeter som en gång suttit i ett av rummen har emellertid donerats till vårt friluftsmuseum.
Någon gång på 1860-talet hade Södra Torget en förnäm hyresgäst nämligen översten vid vårt regemente. Översten lär ha varit särdeles sträng och fodrande chef, vilket inte hindrade att han stundom visade att det klappade ett gott hjärta under hans uniform. I regementskretsar gick det åskilliga historier om översten. En kväll ägde en liten festlighet rum i officersmässen och en av de närvarande braverade en smula med sitt mod och förklarade i tämligen bestämda ordalag att han varken var rädd för översten eller någon annan. Givetvis sig översten inte i kretsen men han uttalade för övrigt ofta sin ovilja mot allt för sena fester. Rätt som det var upptäckte en av officerarna överstens mössa som han diskret makade inom synhåll för den modige. När denne upptäckte mössan lär han enligt de åsyna vittnena ha ryckt till och sekunden därefter blev han rent märkvärdigt tyst. Det dröjde inte många minuter innan han bröt upp och i största hast lämnade han det glada sällskapet. När han väl stängt dörren bakom sig gav de kvarvarande luft år sin glädje med en sådan kraft att det borde ha hörts över hela våningen.

Foto Glenn Murberg 20170613

Innegården med kullersten, fantastisk vacker fotograferad 13 juni 2017.
Vi får hoppas att denna fastighet som byggdes av fabrikör JP Pomp år 1831 och gården genomgick år 1888 en kraftig om- och tillbyggnad, får stå kvar i många, många år till och det är lika så Utfalska gården nuvarande Hemgården och även Strömqviska gården. Dessa tre gamla handelsgårdar omringar Södra Torget.

PDF-fil