Stora Brogatan Del 1

Att Stora Brogatan har gamla anor går inte att komma ifrån. Omkring år 1630 gick den under benämning ”Stora konunsgatan åt broen” och som sådan den göra anspråk på att ha Borås äldsta gatunamn. Hur Stora Brogatan såg ut på den tiden är inte lätt att veta men tar man sig en titt på sekelskiftets ”strög” så är det svårt att förställa sig att det skulle vara något kungligt över denna gata. Hur som helst så torde Stora Brogatan i ett annat avseende förtjäna att betecknas som kunglig, då väl samtliga majestäter som besökt Borås har färdats fram på denna gata. Får man tro gamla berättelser och sägner lär kungabesökens rad ha inletts av ingen mindre än Karl XII, som en natt gästade Borås på genomresa till Norge. Att Gustaf III i november år 1787 gjorde en blixtvisit i Borås är så mycket säkrare.
Trots de styrande i staden fick besked om besöket i allra sista sekund lyckades man förvandla både Stora Torget och Stora Brogatan till något som för de goda stadsborna tedde sig som en bild ur en sagobok. Lanternor, transparanger och andra ljusfenomen lyste från väggar och fönster och även om tjusarkungen nog var en smula bortskämd med sådana arrangemang, så lär han ha verkat imponerad och belåten. Även om det ännu finns några av de gamla fastigheterna, så har man skäl att säga att den gata vi promenerar på i dag är rent av kunglig om man gör en jämförelse med den från gångna tider. En smula märkligt är förresten man möter på höger och vänsterhand när man kommer från Västerbro finns fortfarande kvar, fast fastigheten till höger är riven men ändå uppbyggt efter de gamla ritningarna.

Foto Glenn Murberg 20150612

I dag står denna knalle på den kungliga gatan, den bild som jag fotograferade den 12 juni 2015 och den gamla bilden är ifrån år 1912.

PDF-fil