Sven Eriksonsgatan

Sven Eriksonsgatan
Sven Eriksonsgatan mot väster runt år 1900. Mitt i bild syns villa Alphydda som är byggd 1895, till vänster ligger stadsträdgårdsmästarens tjänstebostad och båda dessa byggnader finns kvar i dag. Den låga byggnaden är stallet till Borås Spinneri i kvarter Astern och till höger är Stadsparken alldeles nyanlagd. Borås första egentliga park var planteringen vid Tekniska Skolan, tillkom år 1878. Av denna finns inte mycket kvar genom tillkomsten av nya skolbyggnader, Teknologgatan breddning och Varbergsvägens framdragande till nuvarande Stadsbron. Det var inte förrän år 1899 som Stadsparken kom att stå klar, i parkområdet låg teatern och det gamla varmbadhuset. Utbredningen begränsades från början av två fabriksområden, Lundbergs Färgeri som revs 1930 och Wiskabergs som ersattes 1985 av det nya Stadsparksbadet.
Villa Alphydda som uppfördes år 1895 av fabriksdisponent Albert Evers som var en av stadens mest förmögna personer. Hans båda söner som växte upp i villan, verka ha ärvt sin fars förmåga att göra bra saker. År 1915 hade grosshandlaren Knut Evers den närmast ofattbara summan 198 030 kronor i årsinkomst vilket var högst i Borås. Han bror, ingenjören Ivar Evers tjänade ”bara” 106 270 kronor detta. Samtidigt tjänade hälften av taxerade invånare i Borås under 800 kronor om året. Det är arkitekt Lars Kellman som ritade byggnaden i en stil som visar upp influenser från amerikansk så kallad Shingle-style som engelska cottagevillor men som även visar fornnordiska drag.

Foto Glenn Murberg 20150801

Denna bild fotograferade jag den 1 augusti 2015 på denna underbara byggnad, se bara vilken vacker trappa fastigheten har. Så det finns allt en del klenoder kvar i Borås trots allt fast dom är få och vi får verkligen hoppas att dessa gamla byggnader som finns kvar får stå i många, många år till. Det är som jag har skrivit så många gånger innan att vi måste bevara vår historia inte utplåna allt gammalt som finns.
Även som jag tidigare skrivit så håller jag på att bygga upp en hemsida om Borås och jag letar efter gamla egentagna bilder, så har du några liggandes hemma i en låda eller i ett album så får du gärna maila mig.

PDF-fil