Grisar på Sven Eriksonsplatsen "Gresatorget"

Denna bild är fotograferad från Nuvarande Sven Eriksonsgymnasiet i början av 1920-talet. Jag har tidigare skrivit lite om Gresatorget, detta ställe kallades som sagt för ”Gresatorget” där hugade boråsspekulanter kunde köpa sin griskulting. Men boråsaren kunde även här köpa sitt behov av ”famnved”, här salubjöd både björk- och barrved till spis och kakelugn. Barrveden var förstås något billigare än björkveden. De som måste vända på sina slantar och det var många på denna tid, köpte först och främst barrved. Men till julbrasan i kakelugnen ville familjen inte gärna använda annat än torr och fin björkved. En brasa med sådan bränsle värmde så skönt och brann så klart och vackert har det sagts.
På bilden ser vi kända Boråsfastigheter bland annat Nymanska huset som flyttade till Ramnaparken under 1930-talet. Utanför bilden på vänster sida byggde man Park hotell och även bredvid Park hotell fanns Café Trädgården och det är en fastighet som fortfarande finns kvar i dag. Där hade i stad och bygd kände fotografen Gustaf Nilsson sitt hem och atelje, han hade även låtit uppföra denna fastighet. Gustaf Nilsson är en av de välkända Boråsfotograferna som har fotograferat lite överallt i Borås.
Krebs hus byggdes för över ett sekel sedan, året var 1873. Här skall något erinras om denne Krebs gärning, han var född i Thuringen år 1819. Han kom till Sverige år 1844 och efter att ha verkat i Göteborg och Örby kom han till vår stad år 1866. På egen bekostnad startade Krebs här en vävskola, den första i landet. Simon Friedrich Krebs så var hans fullständiga namn och han blev vävskolans föreståndare till sin död 1892. Sonen Arthur Krebs tjänstgjorde som vävskolans föreståndare från 1898 till 1932 och var även han en känd boråsare.

Foto Glenn Murberg 20171221

Så här såg Gresatorget ut den 21 december 2017 och det finns liksom inte många gamla byggnader kvar.
Skaparen av vävskolan sedermera Textilinstitutet skapade sig också ett vackert hem vid Sven Eriksonsplatsen. Han hade tidigare haft en fastighet vid Varbergsvägen, vars fina trädgård lockade många besökare. Huset på Sven Eriksonsplatsen blev inte mindre sevärt, både fastigheten och trädgården. I den senare såg man sommartid de skönaste rosor och i någon av bersåerna kunde man njuta av svalkan en solvarm sommardag. Trivdes S F Krebs sålunda väl bland blommor, träd och grönska så värdesatta han också en stund vid pianot. Han var nämligen en skicklig pianist och under sin Göteborgstid hade han ackompanjerat flera kända solister. ”Gamle Krebs” var även en god sångare så man förstår att han var uppskattad i ordenslivet. Detta hem var även känt för sina vackra ting, inte minst beundrades huset vackra kakelugnar. Ägaren hade inte många steg för att fylla behovet av ved till dessa.

PDF-fil