Eriksbergs "nya" kyrka

Foto Glenn Murberg 20080917

Eriksbergs ”nya” kyrka
Den nya kyrkan i Eriksberg är en pampig byggnad, den stod klar år 1885 och har mer än dubbelt så många sittplatser än personer som bor i socknen. Ändå räckte platserna inte på långa vägar till när det var Arnfeber och Jan Guillou var på plats.
Eriksbergs ”nya” kyrka som har 130 år på nacken så kallas den för nya kyrkan. Kyrkan ligger majestätiskt på höjden med en vidunderlig och milslång utsikt över landskapet. Det var Johannes Östergren, en av bygden son som finansierade bygget av kyrkan. Östergren var en enkel torparson som flyttade från Eriksberg. Han hamnade i Stockholm, där han skapade en förmögenhet på skinnhandel. Johannes Östergren hade inga barn och när han dog år 1872 hade han testamenterat sin kvarlåtenskap på 100 000 kronor till att bygga en ny kyrka i sin gamla hembygd. Hans systrar överklagade testamentet och vann. Men de skänkte ändå 40 000 kronor till en ny kyrka. Det var mycket pengar på den tiden och med hänsyn taget till inflationen motsvarar 40 000 kronor år 1872 drygt 2 150 000 kronor. Hade Johannes fått sin vilja igenom att 100 000 skulle gå till Eriksberg hade summan varit nästan 5.4 miljoner kronor.

Foto Glenn Murberg 20080917

Arkitekten bakom den nya kyrkan var Helgo Zettervall, han var mycket framstående och hade varit med vid renoveringsarbetena av domkyrkorna i Skara, Lund och Uppsala, vilket höjer det kulturhistoriska värdet på Eriksbergs kyrka. När den byggdes tog man verkligen i, kyrkan blev enormt pampig med skiffertak och granit hämtad från trakten. Kyrkans inre präglas framför allt av den effektfulla höjden. För bygdens folk var inte kyrkbygget bara till glädje, torpare och bönder fick slita hårt utan ersättning. När den nya kyrkan var klar var tanken att den gamla skulle rivas, men så blev det inte och det var väl tur det. De första 100 åren gjorde inget underhåll, så kyrkans kondition var allt annat än god. Den var hårt ansatt av vatten och fuktskador, fogarna lossande och det bildades sprickor i väggarna. År 1978 stängdes kyrkan på grund av rasrisk, den gamla kyrkan började användas parallellt med den nya. År 1995 påbörjades renoveringen av den nya kyrkan som återinvigdes 1996. Den används numera sommartid för konserter, konfirmationer, skolavslutningar och bröllop.
I början av 2000-talet var det stor Arnfeber i landet och författaren Jan Guillous böcker om tempelriddaren blev publiksuccéer. Guillou har alltid haft uppfattningen att Svea rikes vagga ligger i Västergötland. Eriksberg spelar roll i Arnböckerna. 2003 var Jan Guillou gäst i nya kyrkan och han berättade om sina böcker och sin fiktive figur Arn. Trots att kyrkan har en bra bit över 500 sittplatser så räckte inte dess till. Det var ett enormt sug och alla de dryga 500 biljetterna sålde slut direkt. Förfrågningarna kom från hela landet och många kom helt enkelt inte in.
Sedan håller jag på att samla in material till en sida om Rydboholmsbolaget till min hemsida och du som läser detta och har skrifter, gamla bilder som handlar om Rydholmsbolaget, det kan vara precis vad som helst bara det är anknutet till bolaget och som kan tänka sig att låna ut dessa till mig så hör av er med ett mail till mig. Skulle det vara att du bor långt borta så är det inga problem bara att höra av sig.

PDF-fil