Borgströms bokhandel

En gammal bild på Borgströms bokhandel ungefär på 1910-talet. Den låg vid Stora Torget på Stora Brogatan och är i dag borta. Byggnaden intill är också borta, där ligger ett tegelhus där Bergs kaffehandel ligger i dag. Notera dessa så skyltskåp på väggen och likaså skyltlådan till höger tillhör Borås kända fotograf Gustaf Nilsson.
Det är synd när sådana här vackra gamla trähus försvinner och framför allt dessa små vackra skyltskåp, det skulle inte gå att ha i dag för då skulle dessa vara sönderslagna i dag. Gustaf ulius Nilsson som han hette var född år 1862 och död år 1928. Firma Gustaf Nilsson, etablerad den 1 oktober år 1890, Gustav hade även en filial i Herrljunga (1911) och i Fritsla (1899). Gustav har fotograferade Borås under sin levnadstid och det ska vi vara tacksamma för att han dokumenterade det gamla Borås som inte finns kvar i dag. Jag vet inte hur många bilder han har fotograferat i Borås men är troligen en hel del.

Foto Glenn Murberg 20171013

En bild från tornet på Carolikyrkan som jag fotograferade den 13 oktober 2017.
Stora Torget är inte sig likt om vi bara går 100 år tillbaka i tiden och just runt torget är det bara Rådhuset och mitt emot gamla Handelsbanken som finns kvar av det gamla. Resten har grävskoprna tagit och byggt ny mer fyrkantiga hus. Största rivningarna skedde i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet då hela tre kvarter försvann, Midas, Juno och Herkules. Som jag har skrivit i tidigare inlägg så skulle man ha sparat dessa tre kvarter och renoverat upp dessa fastigheter och då hade torget fått en helt annan karaktär än vad det är i dag. Det gäller även kvarteren Bele, Balder och Brage där högskolan ligger i dag. Då hade Borås fått sitt eget gamla stan.

PDF-fil