Vy från Carolikyrkan

En populär plats att fotografera över Borås Stad. Staden har ändrats en hel del genom åren och vi har drabbats av 4 stora stadsbränder och nu när det är extrem brandrisk ute så tänkte jag att jag skriver lite om de stora bränder som har drabbat Borås
Den första stadsbranden startade den 12/12 år 1681 på lucianatten och branden var så förödande att man diskuterade ett överge staden. Landshövdingen utfärdade då ett reseförbud men flyttade residenset till Vänersborg. Därefter gjorde en ny stadsplan. 46 år senare var det dags igen den 14 juli år 1727 så upptäckte en skomakargesäll en brand i en gård klockan 23 och begav sig till kyrkan för att slå larm men de båda tornväktarna sov där i tornet så klockringningen kom därför igång för sent och storm rådde och branden fick ett hastigt förlopp. Staden inklusive kyrka och rådhus ödelades för andra gången och efter denna brand så rätade och breddades gatorna.

Foto Glenn Murberg 20171013

En bild i ungefär samma vinkel som jag fotograferade när jag var uppe i kyrktornet den 13 oktober 2017 och inte så mycket gamla byggnader kvar. Det är cirka 127 år mellan bilderna.
År 1822 den 19 december var det dags igen 95 år efter den andra branden och denna gång började branden i gördelmakarens hus där en torkugn överhettats och elden spred sig hastigt över Borås. Brandredskapen var dåligt underhållen och i den iskalla natten var det alntjock is på Viskan. Kyrka, Rådhus och cirka 200 hus brann. Drängar och löst folk lockades om löften om hederlig betalning om de hjälpte tillresta handelsmän att rädda sin varulager. Då övergav de släckningsarbetet och två människor omkom. Sedan kan man tycka efter att ha genomgått två stadsbränder så borde man ha brandredskapen i gott skick men man trodde väl inte att det skulle hända igen men en fjärde brand drabbade Borås bara 5 år efter den tredje.
År 1827 den 14 juni drabbades staden av den fjärde branden och det var den största och den började i en snickerifabrik. Vid limkokning antändes hyvelspån och snickerimästaren och hans gesäller kunde ej släcka branden. I hård vind spreds den snabbt och folk greps av panik och började i stället för att släcka, räddas vad som räddas kunde. Katastrofen lamslog stadens ledning och invånare. Först efter 10 år var staden nästan helt återbyggd. Stadsplanen kunde nu på allvar ordna bebyggelsen efter brandsäkerhetens villkor, en person blev innebränd.
Sedan har det hänt andra storbränder i Borås, den 16 februari år 1902 brann Annebergs spinneri ner helt och hållet som orsakades av självantändning i bomullsbalar och 400 personer blev utan arbete. År 1947 den 15 maj en industribrand, Spinneriet i Borås brann och där fanns ett tryckeri, garnlager och vävskedsfabrik. Det var den största och svåraste industribranden som yrkeskåren haft. En rökgasexplosion inträffade och branden spreds till en 108 meter lång byggnad. 28 slangledningar användes och även militären hjälte till och skadorna uppgick till ca 2 miljoner kr.
Sedan har även Rory brunnit som lång utefter Ulricehamnsvägen och sedan Stadshotellet som brann ner och det är väl den branden som vi minns mest även kårhuset intill Kungsgatan.
Så tänk på den stora brandrisken som råder ute nu, eftersom nu igår såg jag en stor rökpelare i Annelund en bit bort då en stor industribyggnad brann ner och då tänker man hur torrt det är i skog och mark så man bör tänka mer än en gång.

 

PDF-fil