Hypermodernt spinneri år 1959 i Viskafors

Den byggnad som skall uppföras kommer att ligga inom det nuvarande fabriksområdet. På bilden av modellen här ovan är den nya spinneribyggnaden inplacerad, och för den som har lokalkännedom om fabriksområdet märks, att de gamla byggnader, som innehåller bl. a. verkstäderna, kommer att försvinna. Dessa institutioner flyttas till lokaler, som kan friställas på grund av de beslutade åtgärderna.

Bilden ovan visar fabriksbyggnaderna, så som de ter sig i dag alltså år 1959. Utredningsarbetet för spinneriets modernisering var i princip färdigt för ett par månader sedan, och vid företagsnämndens senaste sammanträde informerades ledamöterna härom av direktör Arne Erikson. Docent Nils Landqvist redogjorde samtidigt för de nya lokalernas disponering och för den tekniska bakgrunden till att detta nya projekt framkommit. Avsikten med åtgärderna är inte att öka produktionen, men väl att avsevärt minska det arbete som åtgår för garnframställningen, liksom att uppnå så hög garnkvalitet som möjligt. Förutsättningarna för att framställa ett garn av högsta kvalitet har under senare år begränsats bland annat p.g.a. produktionsskäl tvingats att köra våra kardor med hög hastighet. Flera kardor är således ett önskemål, och detta kan tillgodoses genom att vi nu kommer att •få plats för ett ökat antal. Det är ur produktivitetssynpunkt nödvändigt att kunna arbeta med större förpackningsenheter, dvs. större kannor, slubbobiner och kops. För att kunna göra detta krävs, att nya maskiner anskaffas, liksom att vissa av våra gamla ombyggas; något som nu kommer att ske. Samtidigt kommer transporterna att ordnas på ett mera rationellt sätt. Detta blir möjligt genom de nya lokalernas tillkomst.

I den nya fabriksenheten kommer garn upp till och med nummer 20 att framställas. Byggnaden kommer att innefatta två våningar plus källare. I andra våningen uppställes sträckar, slubbar och spinnmaskiner, och i den första kommer rullning, varpning, spolning, väftkonditionering, bobinrensning och bobinsortering att inrymmas. Källaren, som är avsedd att omfatta hela byggnadskroppens bottenyta, skall i första hand användas som garn och varpbomlager. Med denna nya anläggning att få ett spinneri som står på toppen av vad tekniken i dag kan erbjuda. I den gamla byggnaden kommer spinning av de högre garnnumren att bli kvar, även vad avser sträckning och slubbning. Maskinutrustningen blir även här förhållandevis modern, efter som den kommer att innefatta de slubbar, som inköpts för cirka 10 år sedan, och de spinnmaskiner, som försetts med nya sträckverk under senare år. Det är även tänkt att tvinning med tillhörande operationer skall anslutas till denna äldre avdelning.

Den gamla byggnaden kommer dessutom att inrymma all kardning, och, som sagts, med ett betydligt ökat kardantal. Genom det ökade utrymmet kan kardorna placeras på ett mera lämpligt sätt med förenklade transporter som följd. Någon nyanskaffning av rens ingår inte i detta projekt, främst därför att det kan bedömas vara tekniskt ogynnsamt att fatta beslut i detta avseende i dag, utvecklingen på detta område går för närvarande snabbt och har ännu inte stabiliserat sig. När en rens köpes längre fram, är det planerat, att den skall uppställas i de utrymmen, som frigöres i det gamla spinneriet genom de nu beslutade åtgärderna. Den gamla rensbyggnaden är nämligen olämplig och även för liten för modernt rensmaskinen.
I anslutning till den nya spinneribyggnaden kommer även en ny ångcentral att uppföras. Våra nuvarande ångpannor har uppnått en aktningsvärd ålder, och kan inte beräknas få vara i användning länge till. Dessutom har de mycket låg verkningsgrad med höga bränslekostnader som följd. De nya pannor, som inköpts, är helautomatiska, dvs. kräver inte någon kontinuerlig tillsyn under drift. De är oljeeldade, men kommer att uppställas, så att de kan förses med s.k. förugn för exempelvis fliseldning under eventuella avspärrningstider. Slutligen skall nämnas, att de nya byggnaderna skall uppföras i egen regi med företagets egen personal, något som vi har goda erfarenheter av under de senare årens verksamhet på detta område.

För en textilindustri med i vissa avseenden dåligt importskydd och i ett land med i förhållande till andra högt löneläge, är högsta möjliga produktivitet en nödvändighet, liksom förmågan att framställa produkter av hög kvalitet. De beslutade åtgärderna kommer att i väsentlig grad förbättra vår situation i detta avseende, varigenom vi bör uppnå ökad konkurrenskraft för företaget och ökad trygghet för dess anställda.

Foto Glenn Murberg 20181025

Det har även rivits en hel del även i Viskafors, här är en bild på en del som de har sparat av den gamla porten intill fabriksområdet.

PDF-fil