Borås från Carolikyrkan

Nu så är vi tillbaka i Borås efter att ett antal inlägg handlat om Rydboholm och Viskafors. Denna gång har fotografera smugit sig upp i tornet på Carolikyrkan någon gång på 1940-talet och det verkar vara väldig populärt att fotografera från tornet. I bakgrunden ser vi Tokarpsberg och där uppe har man klättrat i det ”stora” berget när man var liten, jag är uppvuxen vid Sagavallen och det kommer ett blogginlägg om Sagavallen senare i veckan. Här är det mest småhus som dominerar Borås och tyvärr är de flesta husen borta i dag, just i centrum i alla fall. Tycker det är lite tråkigt när man river dessa små vackra husen och sedan bygger ett sådant ful hus som polishuset.

Foto Glenn Murberg 20171013

Här är en bild som jag fotograferade den 13 oktober 2017 allra högst uppe i tornet precis under korset. Jag förstår varför det var så populärt förr att fotografera uppe i tornet, jag fick en sådan härlig känsla när man kunde se hela staden ovanifrån.
Man ser väldigt tydligt när man jämför dessa två bilder hur förtätningen har börjat ta sin form ändå är inte husen så jättenya. Ser man bilderna så här uppifrån så föredrar jag den äldre bilden. Sedan en sak jag inte riktigt förstår är varför man ska bygga så på höjden, jag köper att man måste bygga bostäder men varför på höjden och förtäta staden så riktigt mycket. Ta Druvefors till exempel där har man förtätat riktigt och husen står så nära varandra så man kan ta varandra i händerna vid balkongerna. Sedan blir det en väldans insyns men framför allt det ena huset skuggar det andra och på andra sidan intill Åkerlunds gamla spinneri växer det upp nya hus runt omkring och det dröjer väl inte länge innan man vill riva den gamla anrika spinneribyggnaden. En del kallar nog mig för bakåtsträvare men vi alla har en egen åsikt, jag gillar allt det där gamla, men jag säger inte att det var bättre förr utan annorlunda.

PDF-fil