Nybron och Yxhammarsgatan

En vy från Nybron upp mot Yxhammarsgatan och den är heller inte sig lik. Alla hus på vänstersidan är borta i dag. Bilden är fotograferad någon gång på 1950-talet och parkeringsplats mitt i gatan. Förr var det en riktig allé med ett gångstråk i mitten och träd på båda sidorna och biltrafiken utmed kanterna och då var det rena idyllen.
Nu snart kommer man nog att riva bron över Viskan och ersätta denna med en ny bro. För den som inte har sett hur den ser ut under betongen så lägger jag in en bild.

Foto Glenn Murberg 20150612

Man ser under betongplattan vilka fina valv som döljer sig där ovanför vattenytan. Lite synd att det vackra kommer att försvinna en dag när man bestämmer sig för att riva bron. Nybrogatan går från Yxhammarsgatan fram till Skaraborgsvägen och platsen har även kallats för Nybroplan. Fick sitt nuvarande namn år 1928 efter ett beslut i stadsfullmäktige.
Yxhammarsgatan går från Nybroplan och ända upp till Sturegatan och gatunamnets ursprung är ovisst men förmodligen har gatan fått sitt namn efter Yxhammarstorget som före 1822 års brand låg vid Viskan mellan Tryckerigatan och Lilla Tvärgatan. ”Yxhammar torget” nämns år 1789 och gatan breddades efter 1827 års brand med en husrad. Träd har planterats i olika omgångar under senare del av 1800-talet. Träden väster om Allégatan togs bort omkring 1940 och öster om Allégatan i början av 1990-talet.

Foto Glenn Murberg 20180820

Denna bild fotograferade jag den 20 augusti 2018 och det är skillnad mot huvudbilden. Gamla BT-huset stoltserar med sina vackra hörntorn, det finns inte så många vackra hus kvar i Borås.
Du som läser denna blogg och är intresserad av gamla byggnader och även gamla historier om Borås, gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås, där finns det många gamla bilder och även många intressanta diskussioner.

PDF-fil