Vy från Carolitornet över Norrby

Borås Wäfveris ångcentral ser vi mitt i bild och längst ner i bild ligger Linds färgeri. Denna vy har förändrat radikalt i alla fall utmed Magasinsgatan. I dag finns inget kvar av Borås Wäfveri utan det står bara av öppen gräsyta som nu har blivit en stor parkeringsplats. Jag var lite för ung för att komma ihåg detta och jag efterlyser bilder om någon läsare på ångcentralen när det revs. Den 7 november 1968 plockades skorstenen ner på ångcentralen. I och med att konstsilkes egen spinning nedlagts och beredningsverket ligger på Ryda har ångcentralen inte längre någon funktion.
I början av juli 1979 började rivningsarbetet av gamla ångcentralen, men ännu i november var man inte helt färdig. Den äldsta delen av ångcentralen var från början av seklet och den nyare delen från mitten av 1930-talet. Det var byggnadens äldsta del som börjat bli dålig och stora stycken började lossa och föll ner mot marken. Det hade varit väldigt intressant att fått gå in i denna byggnad när den var i drift och fotografera och ser hur hela anläggningen var uppbyggd men tyvärr så var man alldeles för ung och ointresserad av gamla byggnader. Den 6 december 1983 revs det gamla stöphuset som stod i hörnet av Magasinsgatan och Norrby Tvärgata och det var samma år som man revs teatern i Stadsparken tros alla protester.

Foto Glenn Murberg 20171013

Så här ser området ut i dag och det gapar tomt mellan Magasinsgatan och Norrby Långgata. Man kan fundera varför de inte bebygger denna tomt eftersom de bebygger de flesta tomter som står tomma, men troligtvis beror det nog på att denna tomt innehåller gifter efter fabriksbyggnaden som fanns här. Men det finns ju nya ritningar på det ”Nya Norrby” och vi får se när dessa kommer att byggas eller så kommer tomten att förbli tom.

PDF-fil