Låt oss rädda Södra Torget

Det är ju känt att Miljöpartiet med Tom Andersson i spetsen vill förändra Södra Torget. Vet inte hur många av er som läser bloggen har sett den videon som MP presenterar ombyggnad av Södra Torget, men av skissen som är med i den videon så ser torget hemskt ut. Att sätta upp dessa regnskydd framför Hemgården och Flaménska Gården, så kommer dessa gamla vackra byggnader skymundan och förstör det vackra med Södra Torget. Varför inte låta torget vara som det är nu, måste man förfula torget med dessa regnskydd, de regnskydd som står där i dag har väl stått där sedan ombyggnaden på 1980-talet. Då är det bättre att man renoverar den gamla Trafik- och informationskiosken och placerar där på torget och den hör i alla fall hemma där.

Så här ser skissen ut till ombyggnaden och det ser inte klokt ut med dessa regnskydd och likaså den byggnaden som de har tänkt bredvid Flaménska Gården, den förstör ju hela området och bara få för sig den tanken att bygga något sådant bredvid en kulturbyggnad. Sedan enligt skissen så blir hela torget ännu mindre än vad det är i dag och så pratar dom att dom vill ha ett säkrare torg och det kommer ju att bli ännu mindre plats. Hur Tom Andersson tänker det begriper jag inte men denna planen får vi verkligen hoppas att han inte vinner gehör för. Det räcker att Resecentrum är förstört med denna glasbyggnad. Det är precis som att man vill gömma dessa gamla få kulturskatter som vi har i Borås. Tänk bara på kostnaden som blir för att bygga om torget, dom pengarna räcker gott och väl att renovera den lilla Tullenstugan på Tullen, lägg pengarna på att bevara det vi redan har och Tullenstugan är i stort behov av renovering.

Foto  Kenneth Nilsson 1974

Så här såg torget ut 1973-74 en ren och öppen yta, man ser husen runt om vart än man står på Södra Torget. Något mer man skulle kunna göra intill Södra Torget är att ställa dit Pagoden som står vid Servicekontoret, det finns en speciell plats vid Hemgårdens gavel. I stenmuren finns det ett ”uttag” där det tidigare stod en Pagod. Jag har mailat servicekontoret om denna plats och likaså att de snyggar till Pagoden lite som t.ex nya fönster och sedan ställa den vid Hemgården. Vid Ramnaparken står det en Pagod som tyvärr är sönderrenoverad, det var telefonkiosk som härstammade i från början av 1900-talet som renoveringen gick helt fel.

En nytagen bild på Södra Torget och jämför man bilden med bilden ovan så har det inte skett några större förändringar utan det är fortfarande en öppen yta med några regnskydd.
Jag plockar med några meningar ur Lars Anders Johanssons artikel i BT från den 10 december 2018.
”De gamla stadskärnorna är sedan länge rivna och ersatta av rätvinkliga block utan koppling till historien. Här och där står något kvarlämnat hus i historisk stil som en påminnelse om ett ideal då arkitekturen anknöt till historien. Då samtiden betraktades som en del i en större berättelse och då kulturen var ett oändligt mänskligt äventyr, där de levande erkände och gladdes åt vad de ärvt från dem som gått före.
När städerna revs kallades det för ”sanering”. Det kliniska begreppet underströk den förmenta vetenskapligheten i omdaningen av vår livsmiljö. I dag är det språket som ska saneras från varje spår av poesi. Den gamla pampiga järnvägsstationen med dess air av kosmopolitism har ersatts av ett själlöst resecentrum, där tågen rullar in till en plattform istället för en välljudande perrong. Konduktören har reducerats till en tågvärd och restaurangvagnen till en "bistroservering".”
Så låt oss att protestera mot dessa planer att bygga och förfula Södra torget utan låt det vara som det är

PDF-fil