Bröderna Wennerlunds syfabrik

1917 grundade bröderna Nils och Harry Wennerlund en syfabrik och engrosrörelse under namnet Bröderna Wennerlund. Tillverkningen bestod till en början av arbetskläder, skjortor och damkonfektion. 1928 uppfördes fabriksbyggnaden vid Bryggaregatan där ett 60-tal anställda sedan sysselsattes. Under 1940- och 5O-talen var Bröderna Wennerlund ett av Sveriges största företag för grossistpostorder och man hade tidvis upp till 400 anställda varav merparten dock var hemarbetare. Företaget såldes 1968 till AB Textilkompaniet i Tranemo som drev rörelsen vidare fram till nedläggningen år 1972. Fastigheten köptes senare av Algot Johanssons AB, som hade avsikten att utöka den egna verksamheten inom kvarteret. Dessa planer förverkligades emellertid aldrig utan fastigheten såldes till Cellbes Postorder AB. Cellbes flyttade 1992 till nya lokaler.
Byggnaden uppfördes 1928 efter ritningar av arkitekt Albin Lönnqvist. Den har en betongkonstruktion som klätts in med rött tegel. Byggnaden är 4½ våning hög och avslutas med ett tegelklätt sadeltak. Ursprungligen utnyttjades byggnaden på följande sätt: Källaren fungerade som garage. I bottenvåningen fanns kontor och expeditionslokaler utmed Bryggaregatan samt lager och mottagning av sömnad i vinkeldelen mot Lidaholmsgatan. Intill inkörsporten från Bryggaregatan fanns en portvaktsbostad. Andra och tredje våningarna användes i sin helhet som lager. I fjärde våning fanns "syverkstad", kontorsutrymmen samt lager. Vinden var ursprungligen oinredd. Den började användas först efter 1944 då huvudtrappan förlängdes upp till vinden.

Foto Glenn Murberg 20150926

Byggnaden har genomgått få förändringar sedan den uppfördes. Den "stora" hissen som är belägen i vinkeln i mot gården höjdes 1949 för att kunna betjäna vinden och 1963 höjdes även den mindre hissen i kontorsdelen mot Bryggaregatan. Tyvärr är samtliga ursprungliga fönster utbytta, troligtvis gjordes detta under 1960-talet. 1986 sattes en stor reklamskylt upp på den arkitektoniskt bearbetade brandgaveln mot öster. En större ombyggnad gjordes 1989 då en ny hiss samt en ny lastbrygga tillkom på innergården. IP AB Byggkonsult stod för ritningarna.
Byggnaden har till stora delar kvar sin ursprungliga karaktär. Den vilar på en fönsterförsedd naturstenssockel och fasaderna är lätt klassicerande med murade detaljer såsom rusticering i bottenvåningen samt lisener som diskret delar in fasaden. Mellan andra och tredje våningen finns ett våningsskiljande band med utsmyckade fält i grå puts. Delar av fjärde våningens fasad är putsad. Byggnadens gavelrösten mot söder och öster är i sin helhet slätputsade. Mot Bryggaregatan finns två monumentalt utformade portar. Dels en inkörsport till gården och dels huvudentrén som inramas av detaljer i natursten. Huvudentrén markeras även i fasaden med bland annat en låg frontespis. Byggnaden står idag i princip oförändrad sedan byggnadstiden. Det är en av stadens bäst bevarade konfektionsfabriker från 1920-talet. Vid framtida förändringsarbeten skall ursprungliga fasader bibehållas. Det är av stor vikt att förhållandet mellan tegelytor och putsade ytor bevaras. Vid framtida fönsterbyten bör målsättningen vara att återgå till ursprungliga fönsterformer.

Foto Glenn Murberg 20150926

Lite synd nu att denna vy försvinner när man nu kommer att bygga ett parkeringshus och då kommer man att dölja hela denna vackra byggnad.

PDF-fil