Kvarteret Renen vid Vennerbergsplatsen

Byggnaden uppfördes som charkuterifabrik och butik för Konsumtionsföreningen i Borås. Föreningen bildades 1907 av 110 medlemmar. Verksamheten bestod av tillverkning, förpackning även butiksförsäljning av charkprodukter. År 1935 tillverkades 3000 kg charkuterivaror varje vecka och veckoförsäljningen i butiken bestod av 50-60 grisar, ett 25-tal kalvar och 10 storboskap. Från 1972 och fram till mitten av 1980-talet fungerade AB John V. Hanssons Elektriska i byggnaden. Företaget utförde elektriska installationer och reparationer. Parallellt med Hanssons Elektriska fanns även Studieförbundet Vuxenskolan i huset. Verksamheten flyttade 1995 till nya lokaler. Under de senaste åren har ett antal företag med olika inriktning varit hyresgäster i lokalerna.

Byggnaden uppfördes 1929 efter ritningar av arkitekt Eskil Lundahl vid Kooperativa förbundets arkitetkontor i Stockholm. Byggnaden består av en något högre vinkelställd del i 2½ våning mot norr samt en långsträckt, lägre tvåvåningsdel mot söder. Fasaderna är slätputsade med markerade fönsteromfattningar. Mot Vennerbergsplatsen finns ett parti med butiksfönster i bottenvåningen.
Detta parti skjuter ut en aning från fasadlivet och hade ursprungligen en ljusare färg än övriga fasader. Detta gäller även fönsteromfattningarna. Den lägre delens bottenvåning har stora fönsterytor som markerar var den huvudsakliga produktionen ursprungligen fanns. Taken är av sadeltaktstyp med tegeltäckning. Stilmässigt kan byggnaden hänföras till en stram klassicism. Den mindre "butiksdelen" kan sägas vara en flexibel typbyggnad som ritades av KF. Minst två kooperativt ägda butiker som uppfördes i staden vid samma tidpunkt visar upp identiska drag med denna del av fabriken.
Byggnaden användes ursprungligen på följande sätt: I källaren fanns frysrum, saltningskällare samt basturök och torvrök. Bottenvåningen innehöll en butikslokal mot Vennerbergsplatsen i norr medan övriga ytor användes för produktion, expedition och lagring, bland annat i ett antal kylrum. På andra våning fanns två bostadslägenheter om två rum och kök mot norr, övriga delar utnyttjades som kontor, lager och omklädningsrum. Den högre delen innehöll också 1 enrumslägenhet samt två enkelrum i vindsvåningen. Relativt små förändringar har gjorts i byggnaden. Byggnaden tillbyggdes som lasthall i två etapper 1955 och 1961. Tidigare hade även en hiss tillkommit år 1949 i den östra fasaden. Samtliga fönster har dock bytts vid en interiör ombyggnad 1972 vilket påverkar byggnadens karaktär negativt och gör den mer anonym än den ursprungligen var.
En byggnad uppfördes intill huvudbyggnaden som förråd år 1929. Den har en något udda form som närmast kan beskrivas som en romb. Fasaderna är slätputsade och har samma ljust gula kulör som byggnad Taket är täckt med svart papp. Den mycket välbevarade förrådsbyggnaden står sannolikt i princip oförändrad sedan den uppfördes.
 

PDF-fil