AB Erik Winther

Foto Sten-Arne Thorsson
Denna bild har jag fått från Sten-Arne Thorsson och killarna på bilden heter Tor Thorsson, Knut Skoglund, Isse Nyman och Sture Persson. Byggnaden användes ursprungligen som magasin. Det är oklart vilket företag det uppfördes för men under en period har Berner och Co. AB fungerat i byggnaden. Företaget AB Erik Winther grundades 1933 för tillverkning av damkonfektion som skyddsrockar, klänningar, sportkläder mm. Tillverkningen var till stor del grundad på hemarbete och företaget hade på 1950-talet cirka 40 anställda vid huvudfabriken i Borås. Tillverkningen specialiserades med tiden allt mer på damklänningar. Företaget lades ner i slutet av 1970-talet. Byggnaden har från 1980-talets mitt kallats "Japanska gården" och använts som träningslokal för kampsporten karate.
Byggnaden är ursprungligen tänkt som magasin. Byggnaden uppfördes i 2½ våning år 1920 efter ritningar av arkitekt Albin Lönnqvist. Träbyggnaden har haft gulmålade fasader med stående locklistpanel. Den vilar på en sockel av betong som idag är grönmålad. Ursprunglig färg på fasaden var röd slamfärg som kompletterades med vitmålade detaljer i form av "pilastrar". Taket är ett tegeltäckt, valmat sadeltak med tre låga vindskupor mot söder. Fasaden mot söder (Göteborgsvägen) har symmetriskt placerade fönsteröppningar samt en central entré. På ritningar finns tre större portar i bottenvåningen på den södra fasaden men det är osäkert om dessa har existerat.

Foto Glenn Murberg 20190121

Denna bild fotograferade jag i måndags den 21 januari formen på byggnaden är densamma. Kanske förändrades fasaden på 1930-talet i samband med att AB Erik Winther flyttade in i byggnaden. Byggnadens övriga tre fasader är i stort sett helt slutna. Två mindre fönster är dock upptagna i den norra fasaden. Detta gjordes när en ny kontorsdel inreddes i byggnaden år 1940. Arkitekt Folke Bergh stod bakom ritningarna.
Byggnaden har i viss utsträckning bibehållit sin ursprungliga karaktär. De bruna fönster som har satts in, troligtvis på 1940-talet, drar dock ner upplevelsen av byggnaden. Stilmässigt kan byggnaden knytas till en klassicerande träarkitektur. Detta ursprungligen lättidentifierbara stildrag är idag svårt att "läsa" på grund av okänsliga fönsterbyten och målningsarbcten.
Byggnaden är stadens enda bevarade större fabriks/magasinsbyggnad i trä. Den måste behandlas
i detta perspektiv. Det är viktigt att ursprungligen slutna fasader även i framtiden bevaras slutna då de bland annat berättar om byggnadens ursprung som magasin. Vid framtida renoveringar bör en återgång ske till ursprunglig färgsättning och ursprungliga fönsterformer. Dessa relativt små insatser skulle kunna lyfta byggnaden och göra den till en stor tillgång i stadsbilden.
Byggnaden till höger är ett mindre garage med träpanel i 1 våning som uppfördes 1927. Byggnaden har ett pulpettak som är täckt av svart papp. Den byggnaden är borta i dag.

PDF-fil