Bröderna Magnusson

Bröderna Magnusson grundades 1934 av köpmannen Yngve Magnusson under firmanamnet
Firma Yngve Magnusson. 1938 ändrades firmanamnet till Bröderna Magnussons Damkonfektionsfabrik AB. Samma år flyttade man in i den aktuella byggnaden vid Göteborgsvägen. Tillverkningen var inriktad på damkonfektion vilken försåldes genom ett nät av detaljistfirmor. Bröderna Magnusson hade över 200 anställda under mitten av 1930-talet. Företaget ansågs under en lång tid som ett företag med hög kvalitetsinriktning och firman var sannolikt den sista i Sverige där sömmerskorna sydde "helstyck", dvs samma person ansvarade för alla moment i tillverkningen. 1978 övertogs företaget av Bertil Magni som fortsatte produktionen under namnet BM-modeller. 1982 gick företaget i konkurs. Parallellt med Bröderna Magnusson har även företaget Ahremarks konfektions AB funnits i byggnaden. Företaget startades i liten skala år 1901 av Olof Ahremark. Det ombildades till aktiebolag under namnet Ahremarks Konfektion AB 1931 och 1938 flyttade man in i den nyuppförda byggnaden vid Göteborgsvägen. Tillverkningen omfattade vid denna tid barnkläder, kappor och trenchcoats. 1945 hade företaget 130 anställda. Från och med 1982 disponerade Ahremarks AB hela fastigheten. Tillverkningen omfattade under 1980-talet främst jeans, finbyxor och bomullsbyxor. 1987 hade företaget 170 anställda. Cirka 70 av dessa fanns kvar 1992 då företaget gick i konkurs.
Byggnaden uppfördes 1938 i 6 våningar. Ritningarna är signerade av arkitekt Ture Ahremark.
Ansvarig byggmästare var Birger Pehrson. Byggnaden har en konstruktion av armerad betong. I källaren fanns ursprungligen lager och pannrum och i bottenvåningen fanns kontor och lager. Andra våning utnyttjades som matsal och lager medan tredje, fjärde och femte våningen innehöll fabrikssalar. Den något indragna vindsvåningen användes även den som "fabrikssal". År 1941 utökades byggnaden kraftigt mot norr och den fick då en sammalagd volym som var mer än dubbelt så stor som den ursprungliga byggnadskroppen. Birger Pehrson stod för utbyggnadsritningarna. Huvudbyggnadens nya del ansluter helt till den ursprungliga men den kan spåras i den västra fasaden där en något bredare fasadyta mellan fönsterytorna mitt på långsidan avslöjar var utbyggnaden tar vid. En stor utskjutande volym mot öster innehållande trapphus och hiss markerar också var utbyggnaden tar vid. I samband med den stora utbyggnaden 1941 tillkom även en mindre byggnadsdel i vinkel mot väster. Denna del är byggd i ett suterräng läge och har en våning mot norr och två våningar mot söder. Den innehöll ursprungligen garage i suterrängvåningen och matsal på andra våning. Även källaren utökades 1941 med nya skyddsrum och nya lagerytor. De nya delarna sträcker sig mot öster, utanför den stora byggnadskroppen och ligger under den asfalterade gårdsplanen.
År 1950 kläddes samtliga fasader in med gråvita och turkosfärgade eternitplattor efter ritningar av arkitekt Hugo Häggström. Mindre interiöra ombyggnader gjorde efter 1982 då Ahremarks AB övertog hela byggnaden. Stilmässigt är byggnaden en renodlad och mycket bra representant för en tidig funktionalistisk fabriksarkitektur där stora glasytor och ljust färgade putsytor ursprungligen dominerade fasaduttrycket. Den indragna vindsvåningen är också karaktäristiskt för konfektionsindustrins byggnader från den här tiden. Byggnadskroppen är intakt sedan 1941 och byggnadens ursprungliga karaktär är relativ väl bibehållen trots att fasaden är inklädd med eternitplattor. Bland annat är ursprungliga fönster bevarade vilket är ovanligt. Byggnaden är i dag en av stadens bäst bevarade fabriksbyggnader i funktionalistisk stil.

PDF-fil