Skaraborgsvägen 60

Foto Glenn Murberg 20190125

Byggnaden uppfördes för Borås Omnibus AB. Företaget, som ursprungligen hade namnet AB Lillhages Mekaniska Verkstad, ägdes av direktör Hugo Lillhage. Den mekaniska verkstaden hade 1920-21 byggt Borås första buss (troligtvis även först i landet). År 1924 började man importera bussar från USA och firman bytte namn till Borås Omnibus AB. Vid mitten av 1930-talet förfogade företaget över ett 30-tal bussar och inte mindre än 60 buss förare och 10 verkstadsmekaniker var anställda. Lilles Konfektions AB grundades 1939 av Rolf Lillhage. Företaget disponerade från början en mindre del av den aktuella fastigheten för tillverkning av herr-, dam- och gosskonfektion. Under slutet av 1940-talet hade företaget som mest 125 anställda. Det lades ned i samband med en konkurs på 1950-talet. Byggnaden har därefter fungerat för konfektionsföretaget Kleist AB som fanns i lokalerna från tidigt 1960-tal fram till början av 1980-talet
Byggnaden uppfördes år 1930 som verkstads- och kontorslokaler i 3½ våning efter ritningar av lektor W Th Breikull. Ursprungligen hade den mörka tegelfasader med relativt småspröjsade vita fönster. Som komplement till byggnaden fanns även ett större bussgarage på den plats där "Knallerian" idag har sin stora parkering. Vid inledningen av 1940-talet förändrades delvis byggnadens funktion till konfektionsfabrik. Interiört fanns, under perioden som konfektionsindustri, bland annat lager och pressrum i första våning, sysal i andra våning och kontor, tillskärning och matsal i vindsvåningen. Den första större utbyggnaden kom 1949 då ett nytt hiss- och trapptorn ritat av arkitekterna Bergh & Swänsson uppfördes mot öster. År 1950 tillkom ett pannrum i anslutning till det nya trapphuset. Detta pannrum utnyttjas idag, efter ombyggnad 1980, som ny entré mot öster.

Nästa utbyggnad kom 1991 när FFNS arkitekter ritade en relativt stor utbyggnad i glas- och aluminium i bottenplanet/källarplanet utmed den östra och norra fasaden. I samband med denna utbyggnad förändrades även hiss- och trapphuset som fick ny puts och en dekoration med röda och gröna kakelplattor.
Byggnaden har sin ursprungliga huvudentré och mer representativa fasad mot Skaraborgsvägen. Denna fasad har i dag en mer undanskymd plats eftersom byggnaden i dag har en ny entré och starkare betoning på den östra fasaden som vetter mot köpcentrat ”Knalleland”. Stilmässigt har byggnaden ett lätt klassicerande formspråk som, trots ljus rosaröd puts, mintgröna fönster och aluminiumprofilerna från 1991, fortfarande kan spåras i de södra, västra och norra fasaderna. Den östra fasaden har efter ombyggnaden 1991 ett mer ”postmodernistiskt” formspråk. Framtida målsättning skalla vara att bevara den representativa fasaden mot Skaraborgsvägen där framförallt den ursprungliga huvudentrén bör lyftas fram ytterligare.

Tyvärr så har jag inte hittat någon gammal bild.

PDF-fil