Swegmarks i kvarteret Glesvingen

Foto Glenn Murberg 20190128
Företaget H Swegmarks Fabriks AB grundades 1937 av Harry Swegmark. Tillverkningen omfattade inledningsvis endast ärmlappar och babybyxor men 1941 utökades till att omfatta även hängslen, stumphållare, ärmhållare och sanitetsgördlar. Idag är tillverkningen specialiserad mot behå och badkläder. Hela den svenska tillverkningen sker i Borås där företaget har 110 anställda. Swegmarkskoncemen hade 1993 totalt 1650 anställda och en beräknad omsättning på 450 miljoner. Under en period på 1940-talet fanns även Viskaforsföretaget, Skandinaviska Gummi AB i byggnaden. Företaget hade en avdelning som tillverkade regnrockar m.m. på ett våningsplan i Swegmarks fabriksbyggnad.
Byggnaden uppfördes i 4 våningar samt fönsterförsedd källare år 1943 efter ritningar av arkitekt Olof Siby. Byggnaden har fasader av gult tegel och avslutas med ett flackt sadeltak. Byggnadens ursprungligt kubiska form förstärktes genom att båda gavlarna fick förhöjda avslut. Stilmässigt var byggnaden en bra representant för ett funktionalistiskt stilideal. Interiört fanns öppna "arbetslokaler". På den andra våningen fanns kontorslokaler mot söder där chefskontoret fick en egen balkong. Den fjärde våningen har en högre takhöjd (närmare 4 meter) och belyses delvis via taklanteminer, den innehöll ett bandväveri. 1954 byggdes byggnaden ut mot norr efter ritningar av Fällmans Ingenjörsbyrå. Den nya delens fasader anslöts helt till den befintliga byggnaden. Den identifieras idag främst genom att ett "takplan" byggdes som en femte våning. Det inrymde en matsal för 128 personer, ett kök samt ett sammanträdesrum och avslutas med ett tidstypiskt, bågformat tak. Interiört fanns tillskärning och skyddsrum i källare medan bottenvåningen fungerade för "pälskonfektion" samt hemsömnadskontor. På den andra våningen fanns kontor, färdiglager, expedition samt packning. Tredje våningen bestod till största delen av en oindelad sysal kallad "korsettavdelning" här fanns även en reparationsverkstad. Ett bandväveri samt en appreturavdelning fanns på den fjärde våningen medan "takplanet", som redan nämnt, fungerade som lunchrum.
1964 tillbyggdes byggnaden mor norr igen i 4 våningar efter ritningar av Hugo Nilssons Ingenjörsbyrå. Den avslutas likt den ursprungliga byggnaden med ett förhöjt gavelavslut och fasaderna ansluter i princip helt med de två befintliga byggnadsdelama.
Byggnaden som helhet har en funktionalistikt inspirerad tegelarkietktur med enkla, enhetliga tegelfasader där relativt tätt sittande t-post fönster dominerar. Byggnadens mycket karaktäristiska förhöjda gavelavslutningar ger intrycket av att den är större än vad den egentligen är.
Byggnaden har trots tillbyggnader i stort bibehållit sin ursprungliga karaktär och den är idag, en av få konfektionsfabriker i staden som fungerar med ursprunglig funktion.

PDF-fil