Västgötagatan - Bohusgatan

Foto Glenn Murberg 20190128
Bröderna Jacobsons Trikåstickeri var det första företaget som hade sin verksamhet i byggnaden. Produktionen omfattade stickade yllevaror och stickeriet fungerade som en speciell avdelning inom Bröderna Jacobsson. 1929 bytte företaget namn till Oscar Jacobson och 1935 samlades produktionen i Borås till en nybyggd fabriksbyggnad vid Alingsåsvägen (Kv. Cedern 12). 1923 grundade grosshandlare Karl Larsson en mindre konfektionsrörelse vilken efter tre år fick namnet Bröderna Larsson då brodern Axel Larsson gick in som delägare. 1938 flyttade företaget in i den nu aktuella fastigheten, där tillskärning, lager och kontor inrymdes medan tillverkningen skedde vid filialfabriker. Produktionen var inriktad framförallt på arbetskläder. 1976/77 ombildades Bröderna Larsson till BL-Byxan AB och samtidigt övergick verksamheten till enbart konfektionsimport. 1987/88 fanns i fastigheten följande textila importföretag: G&D Fashion AB med, Ramnås Konfektion - tidigare dotterföretag till Bröderna Larsson och Göte David Teko.
Byggnaden är en fabriksfastighet som uppfördes 1923 i 2½ våning samt fönsterförsedd källare. Byggnaden ritades av arkitekt Einar Lundberg. Byggnadens huvudentré finns i gaveln mot norr (Västgötagatan). Den används dock inte idag. År 1951 utökades byggnaden mot söder efter ritningar av arkitekt Nils Sörensen på ett sätt som ansluter till den befintliga byggnaden. En ny hiss tillkom även vid detta tillfälle i fasaden mot gården. På 1950-talet utnyttjades byggnaden på följande sätt: Källaren innehöll lager samt skyddsrum, bottenvåningen innehöll kontor, expedition, packrum, provrum samt lunchrum. Andra våning innehöll skärning medan vindsvåningen användes som lager. År 1966 utökades byggnaden återigen mot söder efter ritningar av arkitekt Eric Sjöberg och även denna tillbyggnad ansluter till den befintliga byggnaden. Den avslutas nu mot söder med en helt sluten gavel. Byggnaden har ett lätt klassicerande formspråk med slätputsade detaljer som bland annat betonar hörn. Fasaderna domineras av spritputsade ytor som har en stark gul kulör. Taket är ett valmat sadeltak, täckt med tegel, och byggnaden har som helhet ett formspråk som för tankarna till bostadsbyggnader snarare än industribyggnader.
Arkitekten har troligtvis försökt anpassa byggnaden till de bostadshus som redan fanns i kvarteret är byggnaden uppfördes. De nya delarna kan avläsas i fasaden mot Bohusgatan genom fönsteröppningars något avvikande placering. Byggnaden och den verksamhet den innehöll (och delvis fortfarande innehåller) är ett mycket bra exempel på småskalig textil verksamhet i staden. Den tidigare huvudentrén är idag sorgligt misshandlad med samtliga detaljer i stark gul färg. Den är i framtiden lyftas fram på ett helt annat sätt för att spegla representaviteten i fasaden mot Västgötagatan. Byggnadens färgsättning är idag troligtvis starkare än den ursprungliga.
Det finns även en liten lagerbyggnad i korrugerad plåt som uppfördes 1965 i 1 våning med pulpettak. Ett mindre antal enluftsfönster finns mot gaveln mot norr och långsidan mot öster. För att få en bra bild av hur anläggningen har fungerat vid olika tider bör komplement byggnaden på gården bevaras.

PDF-fil