Seglora kyrka

Foto Glenn Murberg 20091002
Förra blogginlägget skrev jag om Seglora gamla kyrka, eftersom befolkningen ökade så behövde man en större kyrka. Man byggde en ny kyrka i gotisk arkitektur några hundra meter från den gamla och den stod färdig 1903, min mormor var första barnet som döptes i kyrkan i samband med invigningen. Inom kyrkogårdsmuren i Seglora minner en öppen plats om att här tidigare funnits en kyrka. Kyrkans planform inramas av en häck och på altarplatsen har rests en stenhäll med kyrkans kontur inhuggen. 1916 revs den gamla kyrkan och Sigurd Wallin berättar om hur han och andra seglorabor, som hjälpte Skansens byggmästare Thors Erik Eriksson att lossa bräda för bräda och stock för stock och förse dem med var sitt igenkänningsnummer. Flera körde sedan i långa foror först lösöret och sedan byggnadstimret till Fritsla station.
Innan kyrkan flyttades till Skansen hade mycket, allt ifrån det sockenstämman den 22 maj 1866 beslöt att man skulle bilda en byggnadsfond som med tiden skulle ge Seglora möjlighet att ersätta den förfallna kyrkan. Byggnadsplanen låg färdig år 1900. År 1903 kunde den nya kyrkan tas i bruk. Under de följande åren berättar kyrkostämmoprotokollen om kompletterande byggen invid nya kyrkan. Man ville få användning för virket när den gamla kyrkan rivits. Småskola, lokal för konfirmandundervisning för hela pastoratet eller kyrkstallar var det aktuella nybyggnadsbehoven. Men rivningen av kyrkan uppsköts och år 1908 beslöt stämman att den gamla kyrkan skulle skuras och 1913 reparerades taket. Från 1910 var gamla kyrkan ”förklarad till salu” för 1000 kronor. År 1916 såldes så kyrkan till Skansen.
Skansenkyrkans grundläggning är genom räkenskapsboken fastställd till den 19 april år 1729. Byggmästare var Bengt Friberg och Peder Andersson i Seglora by svarade för smide och snickerier av fönster och dörrar. År 1735 kom så det stora panelvalvets dekorativa målningar, som utfördes av konstmålaren Sven Wernberg. År 1748 verkställde biskop Göran Wallin visitation i Seglora just då man höll på att stryka den spånklädda kyrkan med rödfärg och olja. Biskopen fann det oekonomiskt att låta en konstnär utföra detta målningsarbete som kunde göras lika bra och billigare ”av en ringare man”. Biskopen anmärkte även på att man använde olja istället för tjära. Konstnären som utförde arbetet var den välkände Detleff Ross i Borås.

Foto Glenn Murberg 20091002

En andra visitationsanmärkning kom 1770, då var det biskop Erik Lamberg som fann altartavlan alltför obetydlig med hänsyn till kyrkans storlek. Denna hade liksom predikstolen flyttats över från den gamla kyrkan. En ny altartavla hade länge diskuterats på stämmorna och det blev en av kyrkoherde Sven Hjerthons första åtgärd 1777. År 1780 var den stora målningen klar och den räckte från altarbordet upp till taket. Motivet var korsfästelsen i en form- och färgrik inramning. Målningen hade utförts av konstnären Nils Åhwall från Borås.
Det var den i Västsverige välkände arkitekten Adrian Pettersson som ritade den ”nya” kyrkan i Seglora i nygotisk stil. Till en början hade man inte mindre än 800 sittplatser. Inte mycket finns kvar från den gamla kyrkan, de flesta inventarierna fick följa med till Skansen. Klockorna i tornet kommer från den gamla kyrkan liksom Karl XII:s bibel, på sin tid en klenod som varje församling skulle ha i sin ägo. Men det allra mesta i kyrkan har tillkommit under åren, altartavlan målades 1921 av boråskonstnären John Hedeaus och motivet är Kristus omgiven av de fyra evangelisterna. Kyrkan erhöll en stilig bildvävnad från Agda Österbergs Atelier i Varnhem av kyrkoherde Olof Dotevall när han slutade sin tjänst i församlingen. Motivet visar ett dop i en kyrka med präst och faddrar med den helige Ande svävande över förrättningen.

Foto Glenn Murberg 20091002

Kyrkan har genomgått flera renoveringar och den nästsista renoveringen genomfördes 1966 med Herman Norgren, Göteborg som arkitekt. Då fick kyrkan sin nuvarande färgsättning, flera bänkar togs bort och antalet minskades till 480 och man fick nya utrymmen för församlingsverksamheten i övrigt. Då infördes även elektrisk klockringning. Kyrkan återinvigdes i april 1967 av biskop Bo Giertz. En ny orgel kunde invigas 1960, den är byggd av Nils Hammarberg, Göteborg. Orgeln är byggd efter den klassiska princip som man tillämpade under barocken. Seglora kyrka firade 75-årsjubileum den 12 november 1978. Det skedde i form av en musikgudstjänst till vilken kantor Anton Eriksson skrev en mässa om elva satser med text från Psaltarens 150:e psalm ” Loven Gud i himlens höjd”.

PDF-fil