Kilsunds fabriker Del 2 (2)

Mot norr och söder finns mindre utrymmen för kontor, omklädnad och ventilation. Dessa utrymmen markeras med fönsterpartier i respektive fasad. Byggnaden har gula tegelfasader med sparsam möstermurning vilket inte är ovanligt på denna typ av byggnader från 1960-talet. Möstermurningen består av stående tegel som markerar hörn och "pilastrar" som delar in de långsträckta fasaderna mot öster, söder och norr. Byggnaden vilar på en låg, naturstensklädd sockel. Gaveln mot väster är helt sluten och den exponerade övre delen är täckt med grönfärgad plåt. Takformen är ett flackt sadeltak. Tre täckta "bryggor" i grönfärgad plåt i höjd med andra våning förbinder byggnaden med byggnad 2 och byggnad 3 samt med FOV Fabrics anläggning
Byggnad 5 är en färgeri-, tvätteri och appreturbyggnad som uppfördes 1898 i tegel. Byggnaden bestod ursprungligen av en del i 1 våning med shedtak mot norr samt en högre del i 2½ våning mot söder. I den lägre delen fanns färgeri och tvätteri medan appreturavdelningen fanns i den högre byggnadsdelen. Av utformningen på den högre byggnaden att döma är troligtvis Lars Kellman arkitekt. Byggnaden tillbyggdes med en lägre del mot söder under perioden 1901-1904. De äldsta byggnadsdelama är idag till stora delar kringbyggda med nyare byggnader främst från slutet av 1940-talet. Ursprungliga fasader finns dock bevarade mot norr och väster. En mindre byggnadsdel innehållande färgerikontor och portvaktsbostad har rivts och ersatts av en mindre parkeringsplats vilket förklarar den delvis nya tegelfasaden i nordvästra delen av byggnaden.

Byggnaden utökades kraftigt (bild 7) år 1949 efter ritningar av arkitekt Hugo Häggström. Denna byggnadsdel är uppförd i två våningar i gult tegel. Den har ett platt tak och i sin helhet ett stramt formspråk med utgångspunkt i ett funktionalistiskt stilideal. Den bryter stilmässigt mot tidigare byggnader men ansluter samtidigt genom val av fasadmaterial. I byggnaden finns jiggerfärgeri, plantork, mercerisering samt ett upplag för salt. I den sydöstra delen finns kontorsutrymmen. En ny entré till kontoret tillkom 1971, i övrigt är byggnaden i princip oförändrad sedan byggnadstiden.
År 1949 kompletterades även anläggningen med byggnad (4). Det är en tillbyggnad till rullavdelningen som uppfördes efter ritningar av arkitekt Hugo Häggström. Denna del är byggd i 1 våning med ett bågformat tak samt en centralt placerad taklantemin. Byggnaden har gula tegelfasader och ett papptäckt tak. Fönsterformerna ansluter till byggnad 7. Byggnaden är en bra och välbevarad representant för hur enplansbyggnader gestaltades vid den här tiden. Byggnad 4 vet jag inte så mycket om men även det är en gammal byggnad.

Foto Niclas Norling

Inom anläggningen bör också nämnas en gjuten banvall nordväst om byggnadskomplexet. Tyvärr så drabbades hela denna anläggning av en stor våldsam brand i mars månad och hela anläggningen mellan det gamla kontoret och Norrby Långgata i dag helt förstört. Det var många gamla byggnader som försvann upp i rök samt många som blev utan lokaler.

Jag hade tänkt mig att jag skulle fotodokumentera denna anläggning nu i vår men tyvärr så blir det inte så, jag efterlyser av er läsare bilder på denna anläggning både exteriört och interiört om ni vill dela med er av bilderna. Har du bilder skicka då ett mail till mig, som jag har nämnt innan så håller jag på att samla på mig material till en sida om Borås på min hemsida.

PDF-fil