Kvarter Simonsland Del 3 (3)

1941 utökades byggnaden med en större utbyggnad i gult tegel mot norr som följer Viskans och järnvägens svagt böjda linjer. Nytillskottet har 4 våningar och den ansluter till de ursprungliga byggandena med sina gula tegelfasader dock har arkitekten Hugo Häggström putsat och kalkfärgat den norra delen av den östra fasaden i en lejongul/jordfärgad nyans. Ursprungligen användes bottenvåningen som garage medan de andra våningarna utnyttjades som lager. Ursprungligen karaktäriserades byggnaden av mycket stora fönsterytor i samtliga våningar och stilmässigt kan den hänföras till en uppmjukad funktionalism som har sina rötter i äldre fabriksarkitektur men som även påverkats av funktionalismens formspråk. Fönsteröppningar i fasaderna förändrade eller i vissa fall helt igensatta vilket påverkar byggnaden mycket negativt, men i dag genomgår dessa byggnader en renovering och man har öppnat upp och satt in fönster.

Byggnaden som ligger i mitten är en femvåningsbyggnad i gult tegel uppförd 1937 efter ritningar av arkitekt Hugo Häggström. Byggnaden har troligtvis en äldre envånings shedtaksbyggnad som grund i vissa delar. Byggnaden utnyttjades ursprungligen på följande sätt: I bottenvåningen fanns färgeri, i den andra våningen fanns appretur, i den tredje läggrum, i den fjärde råvarulager och i den femte fanns färglager och matsal. Byggnaden ansluter i sitt fasaduttryck till byggnaden intill med ursprungligen mycket stora fönsterytor i samtliga våningar. Den östra delen av den norra fasaden är putsad och kalkfärgad. Någon funktionell förklaring har inte kunnat fastställas dock finns en koppling till byggnaden som ligger längst upp mot Norrby Långgata som har en liknad fasaddel och som uppfördes vid samma tidpunkt. Idag är samtliga ursprungliga fönsteröppningar i de norra och östra fasaderna förändrade på något sätt. De flesta har nya mindre fönster och utfyllnader med mörkbrun plåt, några är helt igenmurade vilket är olyckligt för fasaduttrycket.

Foto Glenn Murberg 20150926

En annan byggnad som låg nere vid Nybrogatan intill järnvägsbron är ursprungligen uppförd som kontor och gravyrverkstad med gul putsfasad. Den har även fungerat som portvaktsstuga. Byggnaden har tidigare haft en utbyggnad med shedtak mot norr som till stora delar revs 1993. Endast en liten del fanns bevarad men dess shedtak är starkt förändrat. Byggnaden tilläggsisolerades 1993 och byggnaden fick en helt främmande gråbrun träfasad. Byggnaden revs i samband med ombyggnaden av Simonsland etapp 1 och i denna byggnad hade Borås Wäfveri sin fabriksförsäljning.
Jag hoppas att nu när de renoverar dessa fastigheter att man återställer fasaderna som de en gång har sett ut.

PDF-fil