Rydboholms kraftstation Del 2 (2)

Foto Glenn Murberg 20160414

Den utbyggda vattenföringen vid Rydboholms kraftverk är 14,4 kubikmeter per sekund och fallhöjden är 6,8 meter. Kraftverkets märkeffekt är 670 kVA och normalårsproduktionen är cirka 2,7 GWh. Maskineriet utgörs av en ursprunglig vertikalaxlad kaplanturbin i trycksump av betong. Turbinen är tillverkad av Nohab med beställningsnummer 81825 år 1944. Effekten är 820 hästkrafter och varvtalet är 300 per minut. Den ursprungliga turbinregulatorn från Nohab är borttagen och ersatt med modern reglering.
Synkrongeneratorn är tillverkad av Asea 1944. Den är av typen GS 166 och har tillverkningsnummer 1757327. Effekten är 670 kVA och varvtalet 300 per minut. Den ursprungliga mataren är bortmonterad. Kraftverkets kontrollutsrutning är modern. Kontrollskåp och ställverk är placerat i stationsbyggnaden.
Rydboholms kraftverk är byggt 1943-1945. Byggherre var Rydboholms Kraft AB och huvudprojektör var civilingenjör Olof Lundqvist, Stockholm, som möjligen också ritade kraftverksbyggnaden. Entreprenör var Betonaktiebolaget Vestra Sverige, Göteborg.
Rydboholms mekaniska bomullsväveri grundades 1834 av Sven Erikson i Kinna. Han var under 1820-talet en föregångare vad gällde jordbruk och textilförläggarverksamhet och hade kontakter i Göteborg genom sin förläggarverksamhet. När Sven Erikson fick veta att man hade utvecklat en mekanisk vävstol i England lyckades han få tag i ritningar och beställde fem vävstolar av Munktells i Eskilstuna. Så startades Rydboholms Konstväfveribolag. Senare startade Sven Erikson även textilfabriker i Viskafors och Rydal.

Foto Glenn Murberg 20160414

Väveriet anlades norr om fabriksområdets nuvarande plats, där fler industribyggnader uppfördes fram till 1845. Efter en brand år 1847 då nästan hela anläggningen ödelades uppfördes nya fabriksbyggnader längre söderut. I samband med denna brand upphörde väveriverksamheten i Rydboholm och flyttades till Svaneholm, för att senare koncentreras till Viskafors som blev bolagets stora fabrik. Kvar i Rydboholm blev beredning, tryckeri och färgning samt huvudkontor för bolagets ledning och administration.
Flera bränder ägde rum och efter ännu en stor brand 1934 byggdes nästan alla byggnader om och till. Samtidigt gavs de en funktionalistisk utformning. Rydboholmsbolaget lades etappvis ner under 1970-talets slut fram till 1984.
Rydboholms kraftverk har under årens lopp delvis förändrats. Bland annat har den äldre intagsrännan av trä ersatts med en nyare av betong. Dessutom har kraftverkets kontroll- och regleringsutrustning bytts ut.
År 1974 övertogs Rydboholms kraftverk av Viskans Kraft AB som samma år köptes in av Statens Vattenfallsverk (numera Vattenfall AB). Mer historik om bildandet av Viskans Kraft AB finns under kraftverket Kinna. Idag bedrivs Rydboholms kraftverk av bolaget Vattenfall Vattenkraft AB.

PDF-fil