Stenbro vid Kule å vid Tå i Sandhult

Foto Glenn Murberg 20110613

Som ni vet nu så är stenbroar ett av mina stora intressen, just denna byggnadsätt och att man kan finna dessa broar lite här och där ute i skogarna. Just denna bro går över Kule å i Sandhults socken. Man kan nå denna bro ifrån två håll och et går en utmärkt led som utgår ifrån idrottsplatsen i Sandhult och cirka 400 meter bort ligger denna bro. Intill denna bro ligger det en jättegryta och jag har tyvärr missat denna gryta helt och hållet men passerar denna varje dag när jag åker till jobbet så jag får fotodokumentera denna och återkomma i ett annat blogginlägg om denna jättegryta.


Foto Glenn Murberg 20110613

Stenbron är en välvd bro av skivsten med 1,5 meters öppning över Kuleå öster om Tå, stenbron är 3,5 meter bred och i dag används bron endast som gångbro. Bron är i lite dåligt skick och man bör rusta upp denna bro och bevara den innan den rasar ihop helt och hållet, bron saknar räcken helt och hållet. Hur gammal bron är vet man inte riktigt men man tror att bron kan härröra sig från i slutet av 1700-talet. Så bron är väldigt viktigt att bevara. Det finns många stenbroar i Sjuhärad och även här i Sandhult. Sedan är jag väldigt intresserad av gamla kvarnar och dammvallar, så du som läser detta och bor i Sandhult får gärna tipsa mig och vad dessa finns så jag kan åka dit och fotodokumentera dessa som jag sedan lägger ut på min hemsida. Jag tycker det är viktigt att bevara dessa kulturskatter vi ha i våra skogar och att man låter dessa vara inte förstör och då speciellt vid skogsröjning.
Ni får gärna tipsa mig om andra kultur/fornminnen runt Sandhult, det är bara att skicka ett mail till mig. Ni som är intresserad av gamla Borås gå gärna med i Facebookgruppen Gamla Borås där finns det mycket gamla bilder på vår stad.

PDF-fil