Rivningshysterin i Borås fortsätter

Bilden föreställer ett gammalt hus i korsningen Fabriksgata/Bryggaregatan sim revs i början av 1980-talet. Byggnaden fungerade som matsal för Fox Gummiväveri och den innehöll även en lägenhet för portvakten Karl Blomberg som till synes hade väldigt nära till jobbet. I dag står denna tomt helt tom endast en parkeringsplats. Lite konstigt att man inte har fått för sig att bygga en låda på denna plats. Någon av mina läsare som vet mera om denna fastighet och kanske har bilder på hur byggnaden ser ut, ni är välkomna att skicka ett mail till mig.
Som ni vet har det varit en debatt som Mariedalsgatan 11, det sista 1800-talshuset i kvarteret som nu rivs för att lämna plats till en 16 meter hög kontorsbyggnad.

Här är ett gammalt foto på Mariedalsgatan 11, jag skulle tippa på att det är fotograferat på 1940-talet, tyvärr ett dåligt foto. Jag efterlyser även gamla bilder på denna byggnad som nu försvinner ifrån stadsvyn, har du bilder så hör av dig via mail till mig. Lite fakta om huset, byggnaden är uppförd år 1896 i liggande timmer av Karl Svensson från Ringestena och ansvarig byggmästare var Frans Johansson. Byggnaden är uppförd i två våningar och vindsvåning och innehöll hela 7 lägenheter och ägare på 40-talet var Salomon Anderssons stärbhus. I bottenvåningen fanns Hadar Anderssons Mjölk- och matvaruaffär och grundades av Hadar Andersson år 1926 och från 1928 var det innehavare Signe Andersson. Denna fastighet har överlevt i många år och det har säkert varit många som ville köpa fastighetet men ägaren har vägrat att sälja och hade det sålts tidigare så hade det var borta förlänge sedan. Detaljplanen från år 1961 funnits en byggrätt på den tomten. Det är stor skam att man ger sig på att riva detta lilla charmiga hus från 1896, det hade varit bättre att låta det stå och renovera upp det och skapa ett café i bottenvåningen och en uteservering på baksidan som är som är en idyll mitt i staden och till och med det gamla stallet finns kvar och att det finns eller rättare sagt att det fanns äppleträd på bakgården. Övervåningen kunde man använda till kontor eller dyligt.

Foto Bill Ericsson 20190517

Tyvärr så hjälpte det inte med någon protestlista för att bevara byggnaden utan grävmaskinen tuggar sig akta in i mitten av byggnaden. Det är sorgligt att rivningshysterin fortsätter i Borås, ska vi inte ha några gamla hus kvar i stadskärnan? Som jag har sagt tidigare som måste vi värna om vår histora och bevara våra gamla byggnader och jag hoppas innerligt att man kommer att bevara den gamla Tullenstugan på Tullen och likaså den gamla Handelsträdgården på Ramnalid. Nu vill man även riva den gamla ladugården som är byggd år 1827 på Hestra för nyproduktion. Det måste väl finnas andra platser på Hestra att bygga nya hus tycker man. Det är precis som man måste riva det gamla för att bygga nytt, låt de gamla byggnaderna stå kvar så vårt kulturarv finns som vi ska vårda ömt och vara stolta att visa upp.

PDF-fil