Vy över Algots och Spårgatan

Det finns inte så mycket kvar av denna vy i dag. Det sista bostadshuset på denna bild är nu borta Mariedalsgatan 11 som revs nu i veckan. Om man tittar på denna bild och jämför hur det ser ut i dag så är det bara de stora fabriksanläggningar som finns kvar i dag. Om man tittar noga på bilden så ser man en bro över ”Birgits” hus och det var postorderföretaget Allmänco som byggde denna bro. De ville köpa Birgits hus och riva detta och bygga ett nytt hus lika högt som de andra men de två gamla damerna som bodde i huset vägrade att sälja och trots att Allmänco bjöd högre och högre så vägrade de att sälja. Då såg de bara en lösning att göra hål i gavlarna på de båda höga husen och lyfte sedan dit en bro över Mariedalsgatan11. Men de två gamla damerna gilladeinte att ha en bro över sitt hus utan de ansåg att deras tomt sträckte sig uppåt över huset och att Allmänco hade byggt en bro på deras tomt. Det sägs även att de ska ha stämt Allmänco för denna bro. Någon som vet mera om detta? Maila mig gärna. Lika så när försvann denna broförbindelse?

Foto Bill Ericsson 20190522

Nu är huset ett minne blott och det är stor skam att man river ett 1800-tals hus men det verkar inte bättre att man vill utplåna alla gamla hus i Borås. Ännu ett kulturmord har skett i Borås som jag kallas det för, senast var det när man rev biografen Folkan men det största kulturmordet skedde 4 december 1983 när man rev Teatern i Stadsparken tidigt på morgonen.

Foto Sabrina Peroti

Det hjälpte en inte med skylten ”Rädda Mig” och likaså med Mariedalsgatan 11 hjälpte det inte med insändare i Borås Tidning eller prostetlistor utan den skulle bara rivas för det hade man bestämt.
De styrande i Borås Stad måste arbeta fram ett program för att bevara de få gamla byggnaderna son som finns kvar i Borås för de minskar och snart har vi inget gammalt kvar att visa upp. Likaså förstör man byggnader genom att bygga på husen på höjden och då försvinner charmen helt och hållet. Man får tänka om lite, vi måste behålla det gamla så vi har något att visa upp för den yngre generationen och även för turismen. Vi kan inte bara bygga fyrkantiga lådor utan det måste vara hus med lite charm också. Jag kommer att fortsätta att kämpa för allt det gamla och vem vet snart kanske de gamla husen runt Södra Torget som står på tur………………

PDF-fil