En gammal såg utanför Hultafors

Foto Glenn Murberg 20150530
Som ni vet så är jag ute mycket i skog och mark och för ett par år sedan åkte jag vägen mellan Hultafors och Viared, då fick jag syn på denna byggnad ute i skogen Den ligger vid Hålsjön på andra sidan grusvägen och tog sitt vatten från sjön för att driva sågen. Tyvärr så har jag inte så mycket fakta om denna gamla såg så jag efterlyser fakta av er läsare.
Det är vad jag kallar för skogens pärlor dom dyker bara upp rätt var det är och som kulturnörd som jag är så måste jag fotodokumentera och då blir man genast nyfiken när det byggdes och likaså om det finns gamla bilder på byggnaden när den var i drift.

Foto Glenn Murberg 20150530
Här är den gamla sågbänken och jag vet inte om den på senare tid har drivits med elektricitet eller om det alltid har varit med vatten kraft. Det går en ränna från Hålsjön fram till sågen och rännan leder till ett litet fall som troligen har funnits ett kvarnhjul där som en gång i tiden drev sågen. Byggnaden är som jag säger i ett långsamt förfall och skulle behöva en liten lättsam renovering, jag tycker det är viktigt att bevara dessa gamla kulturskatter. Det är intressant att gå omkring i skogen med kameran rätt var det är så finns det ett kulturminne framför och de ligger ofta långt inne i skogen.

Foto Glenn Murberg 20150530
Det finns många intakta saker som fortfarande går att använda och det finns mycket kunniga människor som är pensionerade i dag som gärna skulle hjälpa till att renovera en sådan här klenod. Du som bor i Bollebygds kommun kanske kan tipsa mig om kvarnar, dammvallar, stenbroar med mera, skicka gärna ett mail till mig. Det kan vara ruiner från kvarnar, industrier med mera det är bara att höra av sig till mig. Jag kommer att för söka att komma ut på en fotorunda igen och alla bilder som jag fotograferar lägger jag ut på min hemsida som jag ständigt uppdaterar och vet ni fakta om olika kulturminnen så är det bara att skriva till mig, det skulle jag vara väldigt tacksam för.
Lika så kvarnen som låg vid stenbron utanför Olsfors skulle jag vilja veta mera om det finns ju ruiner kvar av denna kvarn och det gäller även kvarnruinen som ligger mellan Hultafors och Olsfors vid den gamla banvaktstugan vill jag veta mera om och även om det finns bilder. Så hör gärna av dig.

PDF-fil